Premium
Foto: Canva AlgemeenColumn

‘Van Boer 1.0 naar Boer 2.0’

Reacties

 1. @Coopmans. Ik heb eens gelezen in de universiteitsbibliotheek in Iran. Dat in de droge Staten zoals Montana braaklegging wordt gebruikt om water op te sparen voor de oogst in het volgende jaar of nog een jaar later? Zgn. Dry Farming. Zal in ons land nog niet nodig zijn, maar minder verdamping van het zaaibed in een laat voorjaar kan geen kwaad.

 2. 45 jaar geleden in alberta Canada een graan seizoen mee mogen maken
  Van zaaien tot oogsten round up bestond nog niet in heel alberta geen ploeg gezien

 3. Saskatchewan kent net als Montana in Amerika zeer magere gronden met weinig erf/ teelbare zone. Wanneer je daar de grond om ploegt ben je weer een aantal generaties verder wil je weer enig sinds vruchtbare teelbare zone hebben. De grondprijzen en opbrengsten zijn er laag, en vaak enkel geschikt voor de teelt van kleine granen. De bewerkings en teeltmethode die worden gebruikt ontstaan vaak noodgedwongen. En het wil niet zeggen dat die methide dan ook het optimum zijn voor andere gebieden en teelten. Deze boeren hebben vaak ook beperkt machinepark: een tractor met zaaimachine, een flinke zelfrijdende spuit voor de roundup en de vloeibare kunstmest en een combine.

 4. De omslag naar No Tillage is mogelijk met dank aan Glyfosaat en de Round Up Ready gewassen. in Nederland zorgt no tillage voor een hoop onkruid waar de boer niet op zit te wachten. Verder is het in Nederland van belang dat ten behoeve van de biodiversiteit de bermen en slookanten niet meer gemaaid worden, maar eerst moeten uitbloeien en zaden verspreiden met als gevolg een explosieve groei van (giftige) onkruiden in voedergewassen. Wie krijgt de schuld als er dieren aan sterven? Je hoeft het antwoord niet te raden -het is de Boer-, De ecoloog heeft samen met de politicus altijd gelijk omdat zij de regels maken.

 5. Nederland maakt nu hetzelfde door
  De groene boeren zeggen het kan WEL worden voor gek verklaard .
  En de gevestigde orde vanuit de landbouw.
  zoekt een weg om deze ontwikking tegen te houden .
  Desnoods met een nieuwe vorm van quotering zodat intensieve landbouw kunstmatig in leven wordt gehouden

 6. Zeker 2.0 maar wel met roundup. Als de canadezen roundup verbieden wordt het weer 1.0 of maken we er dan 3.0 van?

 7. Dit voorbeeld is niet te vergelijken met Nederland nu, het is een voorbeeld van hoe het vroeger ook in Nederland ging , een omschakeling die de productiviteit verhoogt zo dat de boer meer overhoud en efficiënter kan werken! Wat er nu in Nederland gebeurt is juist het tegenovergestelde hier moet alles in het werk worden gesteld om de productiviteit te verlagen, wat het economische vermogen van de landbouw danig gaat aan tasten daarom komt het van uit de sector ook niet van de grond, want als boer wordt je er alleen maar slechter van!

Beheer
WP Admin