AlgemeenNieuws

Vaker kanker door niet-optimale voeding

Leiden – Tien procent van alle nieuwe kankergevallen komt door niet optimale consumptie van voeding, zoals rood vlees in de vorm van bijvoorbeeld worst, vleeswaren, groente en fruit. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding op basis van cijfers uit 2010 en de kans op kanker vanaf 20-jarige leeftijd.

In 2010 zijn in Nederland, bij volwassenen vanaf 20 jaar, bijna 100.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 37 procent van deze nieuwe gevallen kan worden toegeschreven aan leefstijlfactoren. Deze factoren zijn: roken, alcohol, overgewicht, lichamelijke inactiviteit, rood vlees, vleeswaren, calcium inname, voedingsvezel, zongedrag, groente en fruit. Dit betekent dat ruim een derde van de nieuwe kankergevallen in 2010 in beginsel door het aanhouden van een gezonde leefstijl voorkomen had kunnen worden, aldus de onderzoekers in het rapport. Als huidkanker en daarmee ook zonblootstelling buiten beschouwing worden gelaten is dit 35 procent.

Roken heeft de grootste bijdrage aan het aantal nieuwe gevallen van kanker, namelijk 19 procent van alle kankergevallen. Op nummer twee staat niet optimale voeding. Bij mannen wordt de belangrijkste bijdrage van voeding aan het totale aantal kankergevallen geleverd door onvoldoende fruit- (3 procent) en groenteconsumptie (2 procent). Bij vrouwen is het grootste gedeelte eveneens te verklaren door onvoldoende fruit- en groenteconsumptie, maar ook onvoldoende vezelinname (elk 2 procent). Consumptie van rood vlees, vleeswaren en calcium dragen elk ruim 1 procent bij, bij zowel mannen als vrouwen.

Onderzoekers hebben de leefstijlfactoren van mensen die niet roken, geen alcohol drinken, sporten, geen overgewicht hebben, minder dan tien gram rood vlees (rund, varken, schaap, paard), zoals worst, per dag eten en geen vleeswaren (gerookt/gepekeld) eten als referentie gebruikt.

Het onderzoek toont aan dat voeding de kans op kanker kan vergroten of juist verkleinen. KWF Kankerbestrijding laat in een reactie weten dat er nu genoeg bewijs is dat gezonde voeding beschermt tegen het krijgen van sommige soorten van kanker. KWF Kankerbestrijding zal de nieuwe resultaten gebruiken om het Nederlandse publiek op een juiste wijze te informeren over de wijze waarop zij hun risico op kanker kunnen verlagen.

Beheer
WP Admin