AlgemeenOpinie

Vakantie

Het belangrijkste van een vakantie is, dat alles wat thuis belangrijk lijkt, minder belangrijk wordt.

Er zijn Nederlanders die in den vreemde altijd een Telegraaf proberen te scoren om op de hoogte te blijven van het nieuws in Nederland. Ik niet. We kopen hier elke dag de Depeche Du Midi, waar alles in staat wat wij moeten weten. Geen woord over Laurens ten Dam, over varkensvoerschandalen, alleen heel korte berichtjes over de ramp in Oekraïne, maar wel alles over de bedrijfsopvolging van een lokale wijngaard, het jaarlijkse openluchtspektakel in het dorp, een belangrijk petanque-toernooi, en natuurlijk ook alles over Jean-Christophe Peraud. In deze streek is er elke dag wel ergens een markt met producten van regionale producenten, boeren en anderen. De groothandel heeft het nog niet helemaal overgenomen. Dus een lokale boer gooit ’s ochtends twintig strengen knoflook achterop zijn fiets en rijdt naar de markt, een perzikenteler verkoopt er heerlijke perziken, een pruimenboer pruimen, men kan er flessen wijn, lokale wildzwijnworstjes, bezems, tuingerei, appels, abrikozen, overheerlijk kaas, honing, eigengemaakte jam, foie gras, potten, pannen en schalen, en wat al niet meer kopen.

Ik ga graag naar zulke markten. Ik zou dat in Nederland ook graag doen, maar de markten en braderieën die men daar aantreft worden overheerst door kramen met zonnebrillen en t-shirts, zaken waar ik minder in geïnteresseerd ben. Als men lokale producten wil consumeren is een lange tocht door het buitengebied noodzakelijk. Zo rijd ik zaterdags vaak vele kilometers om lekkere dingen te halen, vaak in Duitsland trouwens. Wat weer de vraag oproept of dat nu allemaal zo milieuvriendelijk is.

Ik pleit daarom voor het opzetten van boerenmarkten. ‘S zomers kan dat in de openlucht, op het dorpsplein en er zijn genoeg leegstaande winkelpanden om ook voor de winter een onderkomen te vinden. Dit vraagt natuurlijk om een kleine investering, inzet en samenwerking tussen de primaire producenten, gefaciliteerd door gemeenten. Kortom, elk dorp een boerenmarkt, elke dag, het hele jaar door. In een plaats hier vlakbij doet men dat al sinds 1263. Naar ieders tevredenheid.