AlgemeenNieuws

‘Uralkali na fusie van beurs af’

Moskou – Uralkali wil fuseren met Uralchem en nog voor het einde van 2015 zijn beursnoteringen in Moskou en Londen opheffen. Dat melden Russische media. Uralkali is de grootste producent van kali-kunstmest ter wereld maar zit in economisch zwaar weer.

Eerder kondigde aartsrivaal PotashCorp uit Canada aan graag de Europese marktleider K+S over te willen nemen.

Fusie kunstmestbedrijven

Uralchem is volgens Russische media met VTB Bank in onderhandeling over een lening van meer dan €1 miljard. Met het geld zou de grote aandeelhouder Onexim uitgekocht kunnen worden. De stap zou een opmaat zijn naar fusie van de twee Russische kunstmestbedrijven. Eerder kocht Uralkali al voor bijna €1 miljard aandelen terug, waardoor ‘maar’ 23 procent van de stukken vrij op de beurs zweeft.

Investeren in nieuwe mijnen

Onexim is samen met Chengdong Investment Corporation uit China eigenaar van 76,5 procent van de aandelen. Onexim is eigendom van de Russische miljardair Mikhail Prokhorov. De Rus, eigenaar van diverse sportteams in Amerika en Rusland, zou weinig vertrouwen hebben in Uralkali’s zware investeringsplannen. Uralkali wil de komende jaren miljarden investeren om nieuwe mijnen te openen.

Moeite met winst maken

Uralkali realiseerde vorig jaar een omzet van $3,5 miljard. Uralchem is met een omzet van $2 miljard een kleinere kunstmestproducent. Beide bedrijven hebben moeite winst te boeken. Het bedrijf heeft last van de val van de roebel, die maakt dat omzet er in dollars zwakker uitziet. Bovendien kunnen beide bedrijven nauwelijks aan krediet komen door de Russische economische crisis.

De combinatie Uralkali en Uralchem zou een klap groter zijn dan de Canadese en Amerikaanse concurrentie. In de kunstmestbranche lijkt meer schaalgrootte nog altijd het devies.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all
Beheer
WP Admin