Blauwtong komt voornamelijk voor bij herkauwers zoals schapen, runderen, geiten en herten. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Aantal besmettingen met blauwtong naar 319

Het aantal besmettingen met blauwtong is opgelopen naar 319. Veehouders met schapen en koeien hoeven verdenkingen van blauwtong niet langer bij de NVWA te melden. Een melding bij de dierenarts is voldoende.

Dierhouders en dierenartsen hoeven bij een verdenking van blauwtong geen dierziektemelding meer te doen bij de NVWA. Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte, maar een melding bij de dierenarts volstaat sinds vorige week. Dit geldt niet voor commerciële houders van geiten, alpaca‘s, lama’s en dierentuindieren.

GD rekent geen laboratoriumkosten

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) neemt de dierenarts bij een verdenking bloed bij de dieren af en stuurt deze monsters naar Wageningen Bioveterinary Research. GD rekent hier geen laboratoriumkosten voor, deze worden volgens het ministerie betaald uit het Diergezondheidsfonds.

Het werkelijke aantal besmettingen met blauwtong ligt waarschijnlijk hoger dan 319. Minister Piet Adema zei woensdag bij een bedrijfsbezoek aan een getroffen melkvee- en schapenhouder dat de monitoring tot twee weken achterloopt.

Beheer
WP Admin