Windpark Zeewolde: 220 bestaande molens maken plaats voor 83 nieuwe. - Foto: Windpark Zeewolde AlgemeenNieuws

Uniek windpark in Zeewolde in handen van boeren en omwonenden

In Zeewolde wordt vrijdag een windpark geopend dat in verschillende opzichten uniek is. Het is het grootste windpark op land in Nederland én het is helemaal in handen van boeren en omwonenden.

Windmolens zijn vaak een splijtzwam voor een gebied. Betrokkenen die ook meedelen in de winst staan te juichen, andere omwonenden voelen alleen de nadelen: een sterk veranderd landschap en soms zelfs gezondheidsproblemen. Achterliggende probleem is vaak dat mensen niet betrokken zijn.

In Zeewolde pakken ze het daarom helemaal anders aan. Tweehonderd boeren en omwonenden openen daar vrijdag het grootste windpark op land van Nederland. De initiatiefnemers spreken zelfs van het ‘grootste omgevingswindpark ter wereld’.

Volgens directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma kon iedereen in het gebied meedoen en participeren. “En meer dan 90% heeft dat ook gedaan. Dit is echt een windpark van de omgeving.” Doordat het park 100% eigendom is van de omgeving, worden ‘lasten zo omgezet in lusten’.

Aandelen in handen van 225 bewoners

De aandelen van Windpark Zeewolde bv zijn in handen van 225 leden, allen bewoners van het buitengebied van Zeewolde. Veel van hen zijn boer, hoeveel precies kan de woordvoerder niet zeggen. Inwoners van omliggende plaatsen konden participeren via obligaties, in totaal € 13,5 miljoen. Zij zijn daarnaast in het project vertegenwoordigd via een burgerwindcoöperatie, die mede-aandeelhouder is en dus zeggenschap heeft. De investering in het park bedraagt in totaal een half miljard euro. Niet bekend is hoeveel hiervan door de omwonenden zelf is ingebracht en welk aandeel bij financier Rabobank is opgehaald.

Oude windmolens gesaneerd

De bouw begon in het najaar van 2019. Nu staan er 83 turbines klaar, goed voor een totaal vermogen van 320 megawatt. Ze zijn gebouwd door de Deense fabrikant Vestas. De nieuwe molens van elk 3,9 MW produceren bijna drie keer zoveel als de 220 turbines die al in het gebied stonden. De verwachte productie per jaar is 850.000 MWh, dat is genoeg voor 280.000 huishoudens. Die oude molens worden gesaneerd. Enkele tientallen zijn al gesloopt, de rest moet uiterlijk eind 2026 weg zijn. Sommige worden gesloopt, andere verkocht in het buitenland om daar aan een tweede leven te beginnen.

Het gebied in Flevoland krijgt zo ook een landschappelijke opknapbeurt, aldus de woordvoerder van de vereniging Windpark Zeewolde. Het aantal molens in het gebied wordt kleiner en eenvormiger. De oude molens waren van verschillende eigenaren, leeftijd, omvang en merk.

De stroom gaat de eerste 15 jaar naar energiebedrijf Vattenfall.

Lees ook: Veel slimmer omgaan met dure stroom

Beheer
WP Admin