Foto: Rachel Henst RundveeVideo

Uitgelicht | Kalfjes bij de koe in de praktijk

Het kalf bij de koe houden, een veehouderijsysteem dat je niet vaak ziet bij melkveehouders. Uit praktijkervaringen blijken welzijn, natuurlijk gedrag en een goede groei redenen te zijn om met een familiekudde te werken. Maar waar moet je allemaal aan denken als je kalveren tussen de koeien wil houden?

In deze Boerderij Uitgelicht gaan we op bezoek bij melkveehouder Corné Ansems van Kaasboerderij de Ruurhoeve. Sinds 2011 werkt hij met een familiekudde waarin kalveren tot het spenen bij de moeder in een potstal leven. Ook past hij weidegang toe en maakt gebruik van een melkrobot.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de melkveehouderij, abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief.

Ben je geïnteresseerd in het houden van kalveren bij de koe? Of pas je dit veehouderijsysteem al toe maar zit je met vragen? Corné komt graag met je in contact om er meer over te vertellen.

Reacties

  1. @Armer, ik zie het niet als een verkooptruc, het is natuurlijk gedrag van de dieren zo veel mogelijk benaderen, dat het werkbaar blijft , goed voor dier en de veehouder.
    wij als mens hebben de dieren en het houden ervan aangepast aan het gemak van de mens, maar te weinig gekeken wat goed is voor het dier, als men dat weer meer kan gaan doen , en je er een boterham aan kunt verdienen is dat toch een prima zaak?

    1. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik Corné gesproken heb, maar het is in mijn woorden een combinatie van factoren waarbij het kalf bij de koe een onderdeel van het concept is en meerwaarde geeft op het niveau waar hij zijn klanten heeft.
      Zo zijn er ook boeren die zelf hun melk verzuivelen waarbij de koeien eerder altijd binnen stonden die toch hun koeien gingen weiden om geloofwaardig te blijven richting hun klanten.

  2. Als je kaas maakt wil je die ook verkopen. Een mogelijkheid van onderscheiden van je concurrent, is kalfjes bij de koe. Dat is de reden dat hij dat doet en niks anders. Het is marketing, een verkoop truuk , klanten trekken. Prima natuurlijk.

  3. Ik vind dit prachtig! Deze collega heeft zijn nek uitgestoken, met als resultaat gelukkiger dieren en een goed verhaal. Een behoorlijke tijdsinvestering, maar mij lijkt het ook veel extra arbeidsvreugde te geven.

Beheer
WP Admin