De schade als gevolg van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), wordt het meest gevoeld in de bouwsector. Foto: Canva AlgemeenNieuws

‘Uitblijven oplossing stikstof kost miljarden’

De stilliggende vergunningverlening als gevolg van de stikstofcrisis kost de Nederlandse economie zo’n € 28 miljard. De landbouw heeft een schadepost van ongeveer € 1 miljard. Dat becijfert het Financieele Dagblad.

Sinds de dag dat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) afschoot, ligt de vergunningverlening (deels) stil. Het FD belde rond bij verschillende sectoren en ziet dat de meeste schade gevoeld wordt in de bouwsector. Ook de industrie (€ 13 miljard) en de landbouw (€ 1 miljard) merken de economische gevolgen. Bedrijven investeren minder of stellen deze uit vanwege de onzekere situatie met het oog op de vergunningverlening en het aankomende beleid.

Veelal geen toestemming start bouw

Projecten voor woningbouw en infrastructuur krijgen nu veelal geen toestemming om van start te gaan. Dat levert respectievelijk € 8,5 miljard en € 6miljard schade op voor de bouw. VNO-NCW herkent zich in de door FD genoemde bedragen.

Berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) laten zien dat in 2019 en 2020 25.000 vergunningen minder werden verleend dan in eerste instantie was verwacht. Daardoor is de productie van de bouwsector € 6 miljard lager. Een aantal van die vergunningen zijn in 2021 wel weer ingehaald.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Dat krijg je als je de natuur met een vermeend stikstofprobleem op basis van een rammelend model wilt redden. Als de natuur zo belangrijk is moeten we ook niet meer groeien en bouwen.
    Twee prioriteiten tegelijk kan ook niet.

  2. Het is maar hoe je het uitlegt.
    Ik heb namelijk niet de indruk dat er veel bouwvakkers thuis zitten ofwel werkloos zijn. Zelfde verhaal bij de wegenbouw.

Beheer
WP Admin