De bedden voor deze proef worden ruim 10 centimeter hoog gefreesd met een Struik beddenfrees van loonbedrijf Arends uit het Friese Warfstermolen. AkkerbouwFoto

Uireka onderzoekt uienteelt op bedden en ruggen

Bij proefbedrijf AIKC Rusthoeve in Colijnsplaat is in opdracht van Uireka een proef aangelegd waarbij uien op verhoogde bedden en op ruggen worden geteeld.

Door de uien op verhoogde bedden en op ruggen te telen, wil Uireka ze vrijwaren van wateroverlast en zo aantasting van fusarium en rot tegen te gaan.

De bedden worden gemeten, de vastheid wordt beoordeeld. Om zeker te zijn van een goed verloop van de proef wordt er niets aan het toeval overgelaten.

Een paar uur eerder werden de ruggen voor deze proef gefreesd met een witlofruggenfrees. Dit gedeelte van de proef om uienziekten zoals fusarium en rot tegen te gaan, kan eigenlijk alleen met de mogelijkheid van beregenen. Zonder de mogelijkheid om te beregenen wordt ruggenteelt als kansloos voor uienteelt beschouwd.

De veldjes voor beddenteelt, ruggenteelt en de controleveldjes liggen hier in 3 herhalingen.

Voor de proef wordt zowel met geprimed als met niet geprimed zaad gezaaid. De controleveldjes en de bedden worden met een proefveldzaaimachine gezaaid.

De ruggen worden gezaaid met een Gaspardo 12-rijige groentenzaaimachine van loonbedrijf Kloosterman. Deze machine is door Kramer gemodificeerd en nu breed inzetbaar voor uiteenlopend zaaiwerk.

Voor deze proef worden speciale zaaischijven geschikt voor uienzaad gebruikt.

Alleen de middelste 6 rijen worden gebruikt omdat voor deze proef 3 centimeter brede kouters in deze elementen werden geplaatst. Daardoor kan 3 keer zoveel gezaaid worden als in een gebruikelijke rij. Zo wordt per hectare de normale hoeveelheid zaaizaad gebruikt.

Deze pas opgezette ruggen worden door het zaaielement enkele centimeters ingedrukt zodat de rug nog wat lager wordt. Dat zal het rooien vergemakkelijken.

Het zaad in de wat kluiterige rug. Bij uitblijven van regen zal op korte termijn beregend moeten worden om zeker te zijn van gelijkmatige opkomst.

Een proef aanleggen is niet zomaar in een keer goed. Kees Kloosterman vervangt de 6 centimeter brede tussendrukrol voor een 3 centimeter-variant. Deze breedte is gelijk aan die van het zaaispoor.

Uiteindelijk is alles goed, maar het zaaiproces wordt nog wel nauwlettend in de gaten gehouden.

Reacties

  1. Toch jammer, wij telen al jaren uien succesvol op ruggen van 75 cm, gezaaid met een wortelkouter. Hier hebben we nog geen beregening bij nodig gehad zolang je de ruggen maar op tijd maakt zodat de aansluiting met de ondergrond er weer is. Wij maken de ruggen met een aardappelfrees op rijencultuur voor maximale aansluiting zonder verdichting.