Uienvoorraad in april groter dan vorig jaar AkkerbouwAchtergrond

Uienvoorraad in april groter dan vorig jaar

De uienvoorraad is op dit moment groter dan een jaar geleden. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is de voorraad echter 7% kleiner.

Dat blijkt uit de laatste voorraadmeting uien die begin april is gemaakt door Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) voor seizoen 2015-’16.
De hoeveelheid uien die per begin april nog in de opslag lag is naar schatting 8% hoger dan een jaar geleden. Het percentage afgeleverde oogst bedraagt per begin deze maand 68, zo blijkt uit de VTA-inventarisatie. Daarmee is het aandeel afgeleverde uien onder VTA-leden kleiner dan een jaar geleden.

Landelijk gezien zijn er wel meer uien weggegaan, merkt Ralph de Clerck op. Onder VTA-leden zitten veel uientelers die hun uien lang bewaren, waardoor de uitkomst van de aprilvoorraadmeting in geleverd product relatief laag uitvalt.

Veel uien verkocht in de eerste helft van het exportseizoen

Er zijn al veel uien verkocht in de eerste helft van het exportseizoen, waarmee het gemiddelde exportvolume tot en met week 11 op 22.924 ton per week uitkomt. In dezelfde periode vorig jaar lag de gemiddelde weekexport lager op 20.843 ton. Vorig jaar nam Brazilië eind april nog een behoorlijke hoeveelheid uien af. Het lijkt er nu op dat het land niet meer aan de markt komt, mede doordat de zwakke Braziliaanse reaal het inkopen van uien relatief duur maakt.
De kwaliteit moet wel op peil blijven, zegt Ralph de Clerck. “Anders wordt het lastig de uien af te zetten naar verre bestemmingen.”

Beheer
WP Admin