Uiensector schrikt van mogelijk verlies van MH - Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Uiensector schrikt van mogelijk verlies van MH

De uiensector schrikt van het mogelijke einde van de toelating van de actieve stof maleïne hydrazide (MH). De EU-toelating van kiemremmer MH eindigt voorlopig op 31 oktober 2017; er loopt een procedure voor herregistratie.

Op 6 en 7 december staat een vergadering gepland tussen de Europese Commissie en de nationale autoriteiten. Country manager Carlos Nijenhuis van gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Certis Europe vraagt de uiensector in een brief om actieve steun om het belang te onderstrepen van maleïne hydrazide voor de kiemremming van uien.

MH belangrijk voor lange uienbewaring en verre export

Het gebruik van MH is van groot belang voor de lange uienbewaring en de verre export van die uien. Ook de aardappelsector past het middel overigens toe.

“Als MH in de uienteelt niet meer mag worden gebruikt, hebben we met z’n allen een groot probleem”, zegt Luc Remijn van het uienkenniscentrum UIKC. “Alternatieven voor MH zijn er niet. Met ethyleen kun je bewaren, maar als de uien uit de schuur komen, is de kiemrust voorbij. Ver transport is dan niet meer mogelijk. Rassen met goede kiemrust zijn dan nog belangrijker. Maar: het is nog niet bekend hoe het verder gaat na oktober 2017.”

‘Met ethyleen kun je bewaren, maar als de uien uit de schuur komen, is de kiemrust voorbij’

‘Gevolgen zijn desastreus’

Uienadviseur Evert Steenge reageert: “De gevolgen van het einde van de toelating zijn desastreus. De natuurlijke kiemrust van uien is al sterk verbeterd, maar – zeker als ze naar warme gebieden worden vervoerd en daardoor vochtig worden -, ontkom je er niet aan dat ze toch gaan kiemen. Er zijn geen alternatieven voor MH, waardoor export zonder het middel niet mogelijk is.”

Beheer
WP Admin