Uienpools dicht bij elkaar - Foto: Robin Britstra AkkerbouwOpinie

‘Uienpools dicht bij elkaar’

Gekeken over afgelopen vijf jaar ontlopen de uienpools elkaar weinig, blijkt uit een poolvergelijking door Boerderij.

De uien van oogst 2015 hebben goede prijzen opgebracht, en dat weerspiegelt zich in de resultaten van de verschillende uienpools. We presenteren die in het vakdeel Akkerbouw van dinsdag 26 juli. Wat we doen, net als we doen bij de graan- en aardappelpools, is de resultaten ­vergelijkbaar maken. We passen de uitbetaalsystematiek van zeven uienpoolorganisaties toe op een vaste partij uien, de Boerderij-partij. Als ­telers dan onderling of met hun afnemer praten over de prijs die ze hebben ontvangen, en over de verschillen met anderen, dan wordt de discussie in ieder geval niet vertroebeld door over wat voor uien het gaat. Men kan sneller tot de kern van de verschillen komen.

Of liever gezegd, tot de conclusie ­komen dat de verschillen in wat de uienpools doen minimaal zijn. Wat we zien is dat in de vijfjaar­gemiddelden de pools elkaar weinig ontlopen. Voor levering week zitten de prijzen vlak onder of vlak boven €12 per 100 kilo. Een van de pools zit er een cent onder, de rest vrijwel tegen de €12 aan. Deze vaststelling geeft de pooldeelnemer in ieder geval de rust die hij zoekt. Uiteindelijk kookt iedereen gewoon met water. Niemand onttrekt zich aan de markt. De ene poolcommissie blijkt niet ontzettend veel slimmer dan de andere.

Meer keuzemogelijkheden voor pooldeelnemers

Wat opvalt bij de verschillende pools in het overzicht, is dat er meer differentiatie in de pools is. Pooldeelnemers hebben meer keuzemogelijkheden. Ze kunnen ook binnen het poolsysteem ­accenten leggen in het afzetpatroon. Er zijn ­af-landpools, er is variatie in looptijden. Naar schatting wordt maar ongeveer een achtste van de Nederlandse zaaiuien in poolverband afgezet. De rest is vrij of wordt op basis van vaste ­afspraken tegen de beursprijs afgerekend.

In die zin is het ook voor niet-pooldeelnemers goed te zien wat de pools doen, en hoe zich dat verhoudt tot wat ze zelf hebben ontvangen voor uien van dezelfde kwaliteit. Niet per se per jaar, maar over een reeks van jaren.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin