Uienverwerking bij Waterman Onions in Emmeloord. - Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Uienexporteurs focussen op Europa

In week 8 daalt de wekelijkse uienafzet naar 15.214 ton. Dat is bijna 3.000 ton minder dan de voorgaande week is uitgevoerd. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

Afrikaanse landen komen niet meer in de top 5 voor van belangrijkste afnemers in week 8. Groot-Brittannië is de belangrijkste afnemer met 3.547 ton. Het afzetvolume naar Groot-Brittannië ligt wekelijks zeer stabiel op dit niveau.

De vraag uit Spanje en Duitsland is ook goed. Zij ontvingen respectievelijk 1.389 ton en 1.213 ton uien in de laatste volle week van februari. Vervolgens staan Polen (1.070 ton), Israël (977 ton), Oekraïne (834 ton) en Frankrijk (655 ton) op de lijst.

De totale uienafzet komt dit seizoen (week 27 2022 tot en met week 8 2023) tot nu toe op 920.638 ton uit. Dat is 6,5% minder dan vorig seizoen in dezelfde periode is afgezet. Gezien de relatief krappe voorraad uien dit seizoen, is het nog maar de vraag of genoeg beschikbaar is tot de eerste nieuwe uien komen.

Importuien kunnen een deel opvangen. Het is ook de vraag of dat voldoende is. Het is lastig inschatten hoeveel beschikbare voorraad er nog zit. Alle verwerkers hebben een andere positie. Sommigen kunnen niet aan het volume komen dat ze eigenlijk nodig hebben.

Beheer
WP Admin