De hoge uienprijzen remde de afzet naar bepaalde landen flink. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Uienexport slechts 6,7% kleiner ondanks hoge prijs

De Nederlandse uienexport was in de eerste helft van het huidige seizoen maar 6,7% kleiner dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat terwijl het prijsverschil erg groot is.

Rond de jaarwisseling noteerden uien nog 50 cent per kilo, een jaar geleden lag die telersprijs slechts op 10 cent per kilo.

Het enorme prijsverschil had dus weinig invloed op de hoeveelheden die Nederland aan uien exporteerde. Wel waren er behoorlijke verschuivingen in de bestemmingen van de uien. De hoge prijzen remde de afzet naar bepaalde landen toch flink.

Lees verder onder de grafiek

Minder uien naar Senegal

Ondanks alles bleef Senegal in het afgelopen halfjaar de belangrijkste klant van de Nederlandse uienexporteurs. Het land kocht wel veel minder uien dan aanvankelijk gedacht. In augustus werd door Senegal nog een importquotum afgegeven van 199.700 ton. Dat betekende dat er meer uien in Senegal zouden kunnen worden afgezet dan in voorgaande jaren.

Maar zo ver kwam het niet. De hoge prijzen remden de uienhonger. Bovendien kondigde president Macky Sall begin november prijsplafonds af voor een aantal voedingsproducten waaronder aardappelen en uien. Dat maakte Nederlandse uienexporteurs onzeker over de afzet naar Senegal. In december werd het prijsplafond weer losgelaten, omdat er te weinig uien het land binnenkwamen. Het uientekort deed de prijzen in Senegal juist stijgen.

Uiteindelijk is er in de afgelopen zes maanden 136.272 ton uien verscheept naar Senegal, blijkt uit voorlopige cijfers van het KCB en GroentenFruit Huis. Deze hoeveelheid is ruim 30.000 ton kleiner dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat komt neer op een daling van iets meer dan 20%.

Afzet naar België verdubbeld

De Filipijnen importeerden in het afgelopen jaar slechts een paar honderd ton, terwijl in de afgelopen jaren rond de 35.000 ton naar dit land werd verscheept. Dat komt omdat het land in de zomer van 2022 geen importlicenties afgaf om zodoende de lokale productie te ondersteunen. Begin 2023 kwam er ineens wel een licentie, omdat het land kampt met een tekort om de periode te overbruggen naar de nieuwe oogst. Nederlandse exporteurs zien geen mogelijkheid om daarvan te profiteren. Volgens de licentie moeten de uien voor 27 januari worden geleverd en daarmee is de tijd te kort om uien vanuit Nederland daar te krijgen.

Minder export uien naar Ivoorkust

Ook landen als Ivoorkust en Mali hebben aanzienlijk minder uien gekocht vanwege de hoge prijs. Daar staat tegenover dat er ook landen zijn die juist meer uien importeerden omdat ze zelf te weinig uien hadden. Zo is de afzet naar België verdubbeld tot bijna 37.000 ton. En ook Indonesië, de Dominicaanse Republiek en Duitsland kochten meer uien in Nederland.

Beheer
WP Admin