Uien staan klaar voor de export. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Uienexport kabbelt voort in mei

De Nederlandse uienexport kwam in week 19, de tweede week van mei, op een volume uit van ruim 14.100 ton. Dat blijkt uit de jongste, voorlopige gegevens van GroentenFruit Huis.

De hoeveelheid past bij het beeld dat de export het gehele voorjaar al heeft, enkele uitschieters daargelaten. Het kabbelt voort. Het genoemde volume ligt 16% onder het gemiddelde van dezelfde periode in de vorige vijf seizoenen. Gemeten over het hele seizoen tot en met de verslagweek is de uienexport echter bijna 14% groter dan het vijfjarig gemiddelde, dankzij de enorme hoeveelheid die in met name oktober, november en december in het buitenland is afgezet.

Diverse bestemmingen

De bestemmingen voor de uien waren in week 19 divers. In het algemeen waren de geplaatste volumes overzees en in Europa niet bijster groot. Hoeveelheden van meer dan 1.000 ton gingen naar de Afrikaanse bestemmingen Ivoorkust en Guinee en binnen de EU naar Duitsland (1.600 ton). Voornaamste afnemer was Groot-Brittannië, waar bijna 3.000 ton naartoe ging.

Reacties

  1. Er was 150000 ton minder uien geoogst dan vorige jaar Dus zullen ze eerdaags op zijn Net als de wortels en rode uien En geen boer heeft ervan geprofiteerd Bravo handel en media

Beheer
WP Admin