Minister van justitie Ferd Grapperhaus vindt dat er inzet van de politie nodig is om drugscriminaliteit op het platteland aan te pakken. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Tweede Kamer wil meer politie op platteland

Het aantal wijkagenten in het buitengebied moet zo mogelijk worden uitgebreid, vindt de Kamer.

De politie moet op het platteland op sterkte worden gebracht en gehouden, vindt de Tweede Kamer. Het aantal wijkagenten in het buitengebied moet zo mogelijk worden uitgebreid. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft dinsdag per motie de opdracht gekregen om daar in de langetermijnvisie voor de politie aandacht aan te besteden.

Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) diende bij de behandeling van de justitiebegroting een motie in, net als Roelof Bisschop (SGP). Beide moties werden dinsdag aangenomen.

Politieposten op het platteland

Van der Plas vindt dat de politieposten op het platteland weer moeten terugkeren. Zij wil ook dat bij de spreiding van politieopleidingen rekening wordt gehouden met de herkomst van de aspirant-politieagenten uit plattelandsgebieden.

CDA-minister Grapperhaus vindt dat er inzet van de politie nodig is om drugscriminaliteit op het platteland aan te pakken. De Regionale Informatie- en Expertisecentra, waarin justitie en opsporingsinstanties samenwerken, ondersteunen gemeentes daarbij.

Vertrouwenspersoon voor agrarisch ondernemers

Grapperhaus zegt dat er een vertrouwenspersoon komt voor agrarisch ondernemers. Daarnaast is er een netwerk waarin onder andere ook LTO Nederland meewerkt, dat zich richt op leegstaande agrarische gebouwen. Doel is te voorkomen dat de criminaliteit zich over die gebouwen ontfermt.

De Kamer heeft het kabinet ook opgeroepen meer bekendheid te geven aan de manier waarop incidenten met dierenrechtenactivisme en -extremisme moet worden aangepakt. Er is een zogenoemd handelingskader, maar dat is volgens de Kamer niet overal bekend of onder de aandacht, aldus de Tweede Kamer in een motie van de hand van BBB.

Reacties

  1. De praktijk zal zijn dat door meer politie de (drugs) criminaliteit niet veel minder zal worden. Wel zullen er meer bekeuringen worden uitgeschreven aan de plattelanders.

  2. Eerst word alles tot bijna de onderste steen afgebroken, politie, de zorg en dan moet men weer van onderen het weer opbouwen oftewel men moet nu het dubbele of meer gaan uitgeven dan wat men ooit meent te hebben bespaard.

Beheer
WP Admin