AlgemeenNieuws

Tweede Kamer stemt in met motie vanggewassen

Den Haag – De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die het mogelijk maakt om meer vanggewassen toe te staan als generieke maatregel om invulling te geven aan de verplichte 5 procent ecologisch aandachtsgebied (EFA) op bouwland. Een motie van ChristenUnie, SGP, CDA en PVV kreeg met steun van de VVD een meerderheid. Helma Lodders (VVD) had eerder samen met CDA een motie ingediend waarin werd gevraagd om alle opties die de Europese Commissie biedt om de EFA in te vullen ook in Nederland toe te staan. Hiervoor kwam geen meerderheid. “Beter iets dan niets”, reageert Lodders, die liever helemaal geen nationale aanscherping van het Europees beleid wil.

De aangenomen motie moet het mogelijk maken om vanggewassen toe te staan als invulling van de EFA zonder dat hiervoor een akkerrand aangelegd moet worden, zoals in het equivalantiepakket dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) als mogelijkheid biedt. Tot nu toe waren vanggewassen alleen zonder akkerrand toegestaan als deze werden ingezaaid na de teelt van vlas of hennep. De motie stelt wel voorwaarden aan de bredere toelating van vanggewassen. Zo mogen vanggewassen niet meetellen als ze na mais of graan worden geteeld. Dit gebeurt bij het overgrote deel van de vanggewassen. De vanggewassen moeten bovendien minimaal 10 weken op het land staan en er mogen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt in de teelt. Dijksma was fel tegen deze motie. Er is hierbij volgens haar sprake van greenwashing, waarbij geen positief effect voor de biodiversiteit is.

Ook een motie van Carla Dik-Faber waarin wordt gevraagd om aaltjes bestrijdende gewassen op te nemen in de lijst met vergroeningsopties werd aangenomen. Dijksma heeft al aangekondigd hieraan te werken. De Kamer steunde ook de motie van Dik-Faber en Lutz Jacobi (PvdA) waarin wordt gevraagd om een apart equivalentiepakket te maken voor het concept ‘vogelakker’, waarbij luzerne en rode klaver in combinatie met braakstroken worden geteeld. Dit concept wordt in Groningen met succes uitgevoerd.

De moties van Henk van Gerven (SP) die vraagt om veldbonen en lupinen niet meer toe te staan en die van Elbert Dijkgraaf (SGP) om boekweit, zonnebloemen en olievlas wel toe te staan als vergroeningsteelt, haalden geen meerderheid.

Door een aangenomen motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts samen met VVD, SGP en PVV, wordt het mogelijk om de vergroening jaarlijks in te vullen, in plaats van dit voor vijf jaar vast te leggen zoals in het oorspronkelijke plan staat. Met name de jongeboerenorganisatie NAJK is hier blij mee.

Beheer
WP Admin