Dat de vogelgriep via trekvogels naar Nederland is gebracht, is onomstotelijk vastgesteld. - Foto: Mark Pasveer PluimveeNieuws

Tweede Kamer houdt hoorzitting over vogelgriep

Deskundigen praten op donderdag 17 februari om 18.00 uur Tweede-Kamerleden bij tijdens de hoorzitting Zoönosen en de huidige situatie rond het vogelgriepvirus.

De hoorzitting vindt plaats ter voorbereiding op het zoönosen-debat met minister Kuipers van VWS en minister Staghouwer van LNV, dat op 24 februari zal plaatsvinden.

Deelnemers

Aan het woord komt onder meer Arjan Stegeman, hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren en voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten, die de minister van LNV adviseert over preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten. Ook Francisca Velkers, universitair docent diergeneeskunde en gespecialiseerd in pluimveegeneeskunde, zal de Kamerleden informeren. Andere deelnemers aan de hoorzitting zijn:

 • hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier;
 • hoogleraar vergelijkende pathologie Thijs Kuiken;
 • voormalig hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande;
 • voorzitter van de Evaluatiecommissie Q-koorts Gert van Dijk;
 • oncologisch chirurg Ignas van Bebber.

Tikkende tijdbom

De hoorzitting is het initiatief van de Partij voor de Dieren. De PvdD stelt dat het vogelgriepvirus volgens virologen nog maar enkele mutaties verwijderd is van het punt waarop het van mens op mens overdraagbaar wordt. “De coronacrisis is nog niet eens ten einde en we worden helaas alweer bedreigd door een nieuwe pandemie. We zitten in Nederland, het meest veedichte land ter wereld, op een tikkende tijdbom. We zijn het aan onszelf en de rest van de wereld verplicht om dat risico echt fors te verkleinen”, zegt fractievoorzitter Esther Ouwehand.

Commissie Bekedam

Vorig jaar pleitte de expertgroep Zoönosen onder leiding van Henk Bekedam ervoor dat de dichtheid van veehouderijen en de aantallen dieren per bedrijf moeten worden bijgesteld om de overdracht van zoönosen tussen bedrijven te verhinderen. Ook werd geadviseerd geen pluimveebedrijven meer toe te staan in de omgeving van waar watervogels verblijven. In Engeland is in januari een hobbypluimveehouder besmet geraakt.

Reacties

 1. kippen, dat is ook precies het doel en gedachtegang van de pvdd, esther ouwehand. middelen als onrust zaaien / stooken, is haar “kenmerk”. als doel, de gehele veestapel weg. (om het pvvd belang het kunstvlees te promoten) .. wat mij wel opvalt is dat in het verstedelijkte havengebied van amsterdam de minste corona entingen plaats hebben gevonden van nederland. “aan die zogenaamde tikkende tijdbom ” word niets aan gedaan laat staan over gepraat. ( althans zeker niet” vergroot “in de media besproken) .

  1. Ik begin me wel steeds meer af te vragen of we niet te ver zijn doorgeschoten .
   168 000 kippen geruimd van 1 bedrijf .
   Over een paar mnd weer vol .
   Als er dan 1 kip besmet wordt WEER ruimen .
   Op kosten van .??????.
   Wat wij boeren daar van vinden laat ik in het midden .
   Maar ik denk dat het volk er wel een keer klaar me is

 2. Bijzonder clubje van deskundige. Een paar echte deskundige aangevuld met enkele heren met een zeer duidelijke agenda namelijk sanering veehouderij. Van deze “agendaheren” kunnen wij en de kamerleden helaas geen objectieve informatie van verwachten.

Beheer
WP Admin