Tweede Kamer herhaalt oproepen voor meer dierenwelzijn
De Tweede Kamer roept landbouwminister Femke Wiersma opnieuw op om maatregelen te nemen om het dierenwelzijn te verbeteren.
Het gaat in veel gevallen om maatregelen waar de Tweede Kamer al om had gevraagd, maar waar onzekerheid over is ontstaan of het kabinet ze wel gaat uitvoeren. Die onzekerheid ontstond nadat Wiersma in eerste instantie weigerde het wetsvoorstel over het verbod op het gebruik van veeprikkers naar de Kamer te sturen. Na een stevig debat met ook zeer forse kritiek van coalitiepartijen VVD, NSC en PVV, stelde Wiersma haar plan bij. Ze zal het wetsvoorstel alsnog naar de Kamer sturen.
De Tweede Kamer herhaalt met een aangenomen moties dat Wiersma tijdig moet komen met de onderliggende Algemene Maatregelen van Bestuur. Ze moet daarmee dierenwelzijnsmaatregelen per sector vastleggen in het kader van dierwaardige veehouderij.
Temperatuur diertransport verlagen
Wiersma moet ook met een regeling komen om de maximumtemperatuur bij diertransporten te verlagen. Het vorige kabinet had na een aangenomen Kamermotie het traject al in werking gezet om diertransporten toe te staan tot een maximale buitentemperatuur van 30 graden Celsius. Dit in plaats van de huidige norm van 35 graden Celsius. De internetconsultatie voor de regeling was geweest, maar Wiersma heeft de regeling nog niet ter behandeling naar de Kamer gestuurd. Om het eerder ingenomen standpunt van de Tweede Kamer kracht bij te zetten, diende de PvdD een nieuwe motie in om dit alsnog te regelen.
Sectororganisaties die te maken hebben met diertransporten nemen zelf ook maatregelen tegen hittestress tijdens Ze hebben daarvoor het hitteprotocol opgesteld, dat de maatregelen oplegt bij een buitentemperatuur boven de 27 graden Celsius.
De Tweede Kamer stemde daarnaast opnieuw voor een motie die het kabinet vraagt in te zetten op vermindering van het aantal langeafstandstransporten van dieren en voor het uitfaseren van CO2-bedwelming in slachterijen, een onderwerp waar de Tweede Kamer in 2022 al om had gevraagd. Wiersma ontraadde deze motie omdat deze methode in de EU is toegestaan. “Daar kunnen wij als lidstaat niet eenzijdig aanvullende eisen over opstellen. Wel worden in een internationaal project alternatieve bedwelmingsmethoden onderzocht. Daar nemen wij aan deel”, legde Wiersma uit.