Foto: Lex Salverda BoerenlevenAchtergrond

‘Trekker als jubileumcadeau’

Toen Johan Groot 25 jaar in dienst was bij loonbedrijf Van der Oord kreeg hij een volledig gerestaureerde Hanomag R-425 uit 1960.

“De Hanomag R-425 was de eerste trekker op het veehouderijbedrijf van mijn oudooms. Ik kwam daar vaak en leerde er trekker rijden. Toen ik mijn 25-jarig dienstverband vierde bij loonbedrijf Van der Oord kreeg ik een volledig gerestaureerde Hanomag R-425. Ik wist van niks en stond met mijn mond vol tanden. Ik heb geen traantje gelaten hoor. Daar ben ik te nuchter voor.”

De Hanomag R-425 - Foto: Lex Salverda

De Hanomag R-425 – Foto: Lex Salverda

“In aanwezigheid van familie, vrienden en (oud-)collega’s kreeg ik de trekker overhandigd. Het is een prachtige, blijvende herinnering. De Hanomag R-425 (op de foto uitgerust met vingermaaibalk, red) is een viertakt, tweecilinder. Ik herken het geluid uit duizenden. Toen ze op het jubileumfeest met die trekker aan kwamen rijden, hoorde ik aan de motor meteen om welk type het ging. Eerst dacht ik nog dat ik een tourtochtje mocht rijden. Later bleek dus dat de trekker mijn cadeau was.”

Johan Groot (47) is allround medewerker bij loonbedrijf Van der Oord in Egmond aan den Hoef. Hij begon als 14-jarige stageloper en trad als 16-jarige jongen in dienst. Van der Oord is actief in de agrarische wereld en de grond-, weg- en waterbouw. "We helpen veehouders en verrichten de randwerkzaamheden in de bloementeelt", aldus Groot. Hij leerde trekker rijden op het veehouderijbedrijf van zijn oudooms. "Dat was op een Same Minitauro uit 1971."

Johan Groot (47) is allround medewerker bij loonbedrijf Van der Oord in Egmond aan den Hoef. Hij begon als 14-jarige stageloper en trad als 16-jarige jongen in dienst. Van der Oord is actief in de agrarische wereld en de grond-, weg- en waterbouw. “We helpen veehouders en verrichten de randwerkzaamheden in de bloementeelt”, aldus Groot. Hij leerde trekker rijden op het veehouderijbedrijf van zijn oudooms. “Dat was op een Same Minitauro uit 1971.”

Met de trekker naar evenementen

“Ik gebruik de Hanomag R-425 niet zo vaak. Een paar keer per jaar ga ik naar evenementen, zoals maai- en ploegwedstrijden. Sinds een paar jaar ben ik actief als bestuurslid bij de Oude Trekker en Motoren Vereniging Noord-Holland. We zijn opgericht in 1979 en vieren op zaterdag 11 en zondag 12 augustus ons lustrumweekend in Middenmeer. Ik ben evenementencoördinator. Dat vind ik leuk om te doen.”

Ik wil geen imitatieonderdelen

“Ik ga niet op zoek naar nog meer oldtimers. De komende jaren wil ik graag wat opties toevoegen aan de Hanomag R-425, zoals een Baas-voorlader. Ik zoek echte onderdelen, waar het fabrieksnummer is ingeslagen. Ik wil geen imitatieonderdelen. Het is een flinke uitdaging om die originele onderdelen te vinden.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 46 van dinsdag 13 augustus en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd