AlgemeenNieuws

Transparantie centraal bij TTIP-onderhandelingen

Brussel – Onderhandelaars van de EU en de VS beloven meer transparantie over een te sluiten handelsdeal, bekend als TTIP. “Onze oren zijn geopend”, aldus de Amerikaanse hoofdonderhandelaar Dan Mullaney aan het einde van alweer de zesde onderhandelingsronde.

Beide zijden luisteren volgens Mullaney naar een ‘zeer onderhoudend publiek debat’. De Spanjaard Ignacio García Bercero zei namens het onderhandelingsteam van de EU eveneens dat de gesprekken plaatsvinden in nauw contact met de buitenwereld, van een nieuw gekozen Europees Parlement tot NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) en andere maatschappelijke groepen. Volgende week zal een document met feitelijke informatie over het overleg worden overlegd.

EU-commissaris voor handel Karel De Gucht verklaarde dat burgers in de EU beter geïnformeerd moeten worden over de progressie die wordt geboekt. Tijdens de week durende onderhandelingsronde in Brussel werden bijeenkomsten georganiseerd met circa zeventig belanghebbenden. Ze waren volgens De Gucht onder meer bezorgd over afbrokkelende standaarden voor milieu en gezondheid.

De Europese landbouwlobby is bezorgd dat de gesprekken leiden tot een deal over handel en investeringen die de EU zal laten overspoelen met goedkoop geproduceerd Amerikaans graan en vlees. De belangrijkste tegenstrever van TTIP lijkt echter de European Citizens Initiative te zijn. Het betreft een coalitie van 120 NGO’s en burgerorganisaties die TTIP ronduit wil tegenhouden.

Jean-Claude Juncker treedt in november aan als voorzitter van de Europese Commissie. De Luxemburgse ex-premier heeft bekendgemaakt dat het voor hem een topprioriteit zal zijn de onderhandelingen tot een succes te maken. Juncker vindt het gebruik van importheffingen tussen twee ontwikkelde blokken achterhaald en denkt dat het zetten van trans-Atlantische standaarden voor sanitaire en fytosanitaire veiligheid een belangrijk signaal is voor de wereld.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin