<em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

‘Transgeen in vlees onvermijdelijk’

In vlees van in Groot-Brittannië opgegroeide dieren zitten vrijwel onvermijdelijk transgene bestanddelen. Het is nagenoeg onmogelijk conventioneel veevoer te vinden zonder genetisch veranderde soja of mais.

Alleen wie volledig biologisch zou eten, krijgt geen transgene bestanddelen binnen. Dat is naar voren gekomen tijdens het jaarcongres van de National Farmers Union in Birmingham.

Niet-transgene producten steeds moeilijker te vinden

”Runderen en andere dieren worden nu voor 80% gevoed met transgeen voer. We houden dat liever voor ons, maar het is wel zo”, aldus David Hughes, hoogleraar foodmarketing in Londen. Zo geeft bijvoorbeeld McDonald’s toe dat het meeste vlees afkomstig is van dieren die genetisch gemodificeerd voer hebben gehad. ”Mensen willen dat niet, maar het wordt steeds moeilijker om binnen onze keten niet-transgene producten in te kopen,” aldus een woordvoerder van McDonald’s UK.

Alleen biologisch transgeen-vrij

Voeding met transgene bestanddelen wordt in Groot-Brittannië vaak aangeduid als ‘Frankenstein Food’. In het verleden hebben veel supermarkten nadrukkelijk aangegeven dergelijke producten te weren, maar daar kunnen ze tegenwoordig niet meer de hand aan houden. ”We kunnen onze klanten alleen garanderen dat er geen genetische modificatie te pas is gekomen aan ons vlees of zuivel als ze biologische producten kopen”, stelt bijvoorbeeld Morrisons.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin