AlgemeenAchtergrond

Topsalarissen niet uit te leggen

Topsalarissen liggen onder vuur. Ook in de landbouw is er onbegrip over bobo’s die meer verdienen dan de minister-president. Kán niet, vind het lezerspanel.

Natuurlijk, het is een makkelijk onderwerp om over los te gaan: topbestuurders met topsalarissen vér boven de Balkenendenorm, bij overheidsorganisaties en in het bedrijfsleven. Van die lieden die naar beneden toe niet zelden soberheid prediken, maar die ondertussen zelf een salaris opstrijken van 20 tot 50 keer modaal, waarvoor de minister-president, toch geen onbelangrijke functionaris, jaren moet werken. Inderdaad, het is lekker makkelijk om tegenaan te schoppen.

Maar het is dan ook wel opmerkelijk: stel, je staat aan de top van een boerencoöperatie, met leden van wie een flink deel maar net quitte draait en het hoofd boven water kan houden. Mensen wiens gezinsinkomen vaak in tienduizenden euro’s wordt gemeten. Énkele tienduizenden euro’s, niet vele. Waarom zou je voor het leiden van zo’n bedrijf meer dan een miljoen willen ontvangen? Waarom is een paar ton niet genoeg, zoals van andere topfunctionarissen, inclusief de premier? Voelt dat goed? Is het werk ook zeg 30 keer belangrijker en moeilijker dan dat van anderen? Is het écht uit te leggen? Natuurlijk, vrije markt, verantwoordelijkheid, et cetera. Maar toch. Voor velen is het antwoord op voorgaande vragen nee, of er is op zijn minst twijfel. Topsalarissen roepen veel vragen op. Dat is zo bij overheidsdienaren, bij dikbetaalde mensen bij de omroep, maar ook in de agribusiness, zo blijkt bij het Boerderij-lezerspanel.

FrieslandCampina: €1,4 miljoen

De Volkskrant stelt ieder jaar een ranglijst op met de grootverdieners in het Nederlandse bedrijfsleven. Daarin staat FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart op plaats 25. Dan hebben we het over een jaarsalaris van €1,4 miljoen. In de lijst staan ook Piet Moerland (Rabobank) en Wout Dekker (Nutreco). Boerderij vroeg aan zijn panel: wat vindt u van het soort topsalarissen dat zulke mensen verdienen? De grote meerderheid heeft er moeite mee, zo blijkt. Lees er meer over in Boerderij nr. 43, die dinsdag 26 juli verschijnt.

Grote meerderheid wil topsalarissen aan banden

Vervolgvraag voor het panel was: moeten er salarisnormen komen in de agribusiness, zodat de dure jongens ruwweg niet meer verdienen dan de minister-president? Hier is een nog grotere groep voor: dik 80 procent. Zeker boerencoöperaties, die gefundeerd zijn op boerencenten, kunnen het wat betreft een flinke panelgroep niet maken om topbestuurders meer dan een miljoen te betalen, zéker niet als ze tegelijkertijd soberheid prediken over de opbrengstprijs voor de boeren-leden. Vooral richting die coöperaties is de boodschap snoeihard: soberheid en een sobere boerenprijs zijn niet te verenigen met luxe topsalarissen. Dit ondergraaft, zegt 82 procent van het panel, de geloofwaardigheid van een coöperatie. Ook hierover meer in Boerderij 43.

Bedrijven met dure bobo’s spelen met vuur

Kortom, voor topsalarissen is in de landbouw nauwelijks draagvlak, als het lezerspanel geldt als leidraad. Verdedigers van zulke topsalarissen zeggen altijd graag dat het nu eenmaal de marktwerking is. Of dat topbestuurders anders naar het buitenland verdwijnen. Lekker makkelijk. Los van het feit dat er voor het laatste, veel afgedraaide verhaal van die naar het buitenland afzwaaiende toppers, weinig overtuigende bewijzen voorhanden zijn (wie kent, zeg vijf, Nederlanders aan de top van grote buitenlandse ondernemingen?) is er ook nog de waarschuwing andersom. Topbestuurders kunnen weglopen als ze een minister-presidentssalaris beneden hun waardigheid of te karig vinden. Maar boeren kunnen ook weglopen bij hun coöperatie of bank als die mannen van €1 miljoen in huis hebben en niet kijken op een tonnetje meer voor de directiekamer, maar wel moeilijk doen over de boerenprijs of een euro extra lening. Ook dat is marktwerking. Topsalarissen uitdelen die buiten proportie zijn en tegelijkertijd zuinig doen tegen degenen die het moeten opbrengen, is spelen met vuur. Burgers pikken het niet meer, en boeren ook niet.

Doe mee aan het lezerspanel!

Ook uw mening geven in Boerderij? Meld u aan voor het lezerspanel.

Beheer
WP Admin