Tönnies gaat slachtzeugen in Schöppingen slachten
Vanaf januari 2017 laat de Duitse marktleider Tönnies Fleisch zeugen slachten bij het bedrijf Tummel in het Duitse Schöppingen.
Dat zegt voormalig inkoper van Vion, Peter van Balkom, die sinds kort voor Tönnies Fleisch werkt.
Schöppingen ligt in Münsterland, vlakbij de Nederlandse grens. Voor zeugenhouders in Noord-Nederland en het Noorden van Duitsland die aan Tönnies slachtzeugen leveren, wordt de vervoerstijd korter. Van Balkom legt uit dat Tönnies zijn leveranciers beter wil bedienen door in Schöppingen zeugen te laten slachten.
Zeugenkarkassen naar Rheda-Wiedenbrück
De zeugenkarkassen gaan voor de verwerking naar de Tönnies-slachterij in Rheda-Wiedenbrück. Daar gaan alle karkassen naartoe van zeugen die Tönnies koopt in binnen- en buitenland. Hoeveel zeugenkarkassen wekelijks door de slachterij in Rheda-Wiedenbrück gaan, wil Van Balkom niet zeggen. “Een substantieel deel van de Europese zeugen”, is het enige wat hij kwijt wil.
Verwerking slachtzeugen afstemmen
Van Balkom werkt voor de holding van Tönnies Fleisch. Zijn eerste project is het organiseren van de loonslacht van zeugen bij het familiebedrijf Tummel. Dat vraagt intern veel afstemming, maar ook extern met de leveranciers, zodat de verwerking van slachtzeugen soepel verloopt. Dit gaat tot aan de afrekening toe, betoogt Van Balkom.