VarkensNieuws

Tonnen schade door brand Livar

De schade van de brand afgelopen vrijdag in de nieuwe varkensstal van Livar bij het Abdij Lilbosch in Echt (L.) wordt geschat op enkele honderdduizenden euro’s.

De gehele stal voor 210 vleesvarkens met uitloop is onbruikbaar verklaard. De schade is groot omdat de stal extra techniek bevatte, aldus Frank de Rond, directeur bij het Limburgs Kloostervarken (Livar). De vleesvarkensstal, die pas twee maanden in gebruik was, is een proefstal voor reductie ammoniak- en geuremissie. In de stal zat een mestband waarbij mest en urine gescheiden werd. De ammoniakemissie werd vastgelegd door meetapparatuur om een wettelijke erkenning te krijgen voor dit emissiearme stalsysteem.

Extra schuilhutten

Gelukkig is de brand snel ontdekt door buurtbewoners en konden de varkens richting de buitenuitloop worden gedreven zonder dat er dieren gewond zijn geraakt, vertelt De Rond. De dieren worden nu in de weides rondom het abdij opgevangen met extra schuilhutten. De Rond verwacht dat binnen twee maanden de stal weer opnieuw opgebouwd is. Ondertussen zijn er twee verdachten voor brandstichting opgepakt, maar De Rond heeft nog niet de bevestiging dat dit de brandstichters zijn. De Rond gaat er vanuit dat het een kwajongensstreek is en kan zich niet voorstellen dat iemand kwaadwillend een varkensstal in brand steekt.

Beheer
WP Admin