Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Toeslag op BPP gaat € 2,50 per big omlaag

De BestPigletPrice (BPP) van DCA noteert deze week onveranderd, op € 31 per big.

Wel gaat de toeslag 8% omlaag. Dat betekent dat een big gemiddeld € 2,50 minder opbrengt. De wijziging is doorgevoerd na raadpleging van de adviescommissie, vertelt commissievoorzitter Jan Schuttert.

Prijs was uit verband

De aanleiding om de toeslag te verlagen is tweeledig. In eerste plaats bepaalde de toeslag voor een te groot deel de uiteindelijke opbrengstprijs van de biggen. De toeslag boven de BPP is geen vast bedrag, maar een percentage van de notering. Dit percentage was opgelopen tot gemiddeld 25%. Schuttert: “Het systeem werkte niet meer zoals aanvankelijk bedoeld”.

Export stimuleren

Tevens willen de betrokkenen met de aanpassing de biggenexport ondersteunen. Buitenlandse kopers letten op de basisprijs; die wordt gepubliceerd. Als zij zien dat de basisprijs zakt wachten ze met bieden of bieden nog minder. Door de notering gelijk te houden, wordt dit minder, is de verwachting.

Invloed notering

Schuttert schat dat meer dan de helft van de biggen wordt afgerekend op de BPP. De invloed van de notering gaat volgens hem verder, omdat andere noteringscommissie kijken wat de BPP doet voordat die hun prijs uitbrengen. Dit is de eerste keer in het bestaan van BPP dat de toeslag wordt aangepast.

Reacties

 1. Meneer schuttert wil de basis prijs hoog houden om de export te bevorderen wat een onzin Duitsland zit in een dip en spanje wil nog geen kale Dca geven Vion staat op 25 euro gemiddelde toeslag is 10 euro dus ik weet niet wat schuttert wil maar hij kan maar beter alle procenten er af doen of de prijs bij de werkelijk zetten de varkens die nu buiten komen nemen 25 euro mee we moeten nu om laag en als spanje weer 90 euro betaald dan als een raket omhoog

 2. Beter lezen Wim!!! Gem. €42.27 over 2020.
  €42.27 x8% is volgens mij €3,38!
  Als Jan schuttert samen met de DCA ploeg toch graag de zeugenboeren bedondert praat dan recht uit!
  Misschien ook maar eens een ondergrens in passen ban bijvoorbeeld €8,- instellen als toeslag.
  Als de regels toch eenzijdig tijdens de wedstrijd aangepast kunnen worden!

 3. Kees de BPP is gemiddeld op jaarbasis ruim 40,- euro. En gemiddeld 8% daarover minder ontvangen is toch meer als wat jij voor schoteld.

Beheer
WP Admin