Foto: Hans Banus AkkerbouwNieuws

Toelating MH in uien opnieuw besproken

Het GroentenFruit Huis en LTO gaan een brief sturen naar staatssecretaris Van Dam, omdat de experts uit de EU-lidstaten op 13 januari opnieuw bij elkaar komen.

In de brief wordt de staatssecretaris op het hart gedrukt wat het belang van de werkzame stof maleïne hydrazide (MH) is voor de uiensector. Dat schreef Van Dam onlangs zelf ook in een brief aan de Kamer. “Daarnaast vragen we aan de zusterbrancheorganisatie Euronion, die de grootste uienproducerende landen binnen de Europese Unie vertegenwoordigt, alle landen hun eigen overheid te overtuigen voor toelating van MH”, zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis.

Tweeledige boodschap

De boodschap is tweeledig. Aan de ene kant wordt gevraagd om toelatingshouders meer tijd te geven. Aan de andere kant is de mededeling in de brief om de benodigde onderzoeken zo snel mogelijk uit te voeren.

De brief wordt komende week verstuurd. Ondertussen wordt er op Europees niveau opgeschaald, wat betekent dat Euronions en leden van de Holland Onions Organisation lobbyen bij eigen handelscontacten in bijvoorbeeld Frankrijk, voor het behoud van MH.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin