Volgen Eurocommissaris Frans Timmermans is Nederland in het stikstofdossier gewezen op de gevolgen van mogelijke beleidskeuzes in relatie tot Europese wet- en regelgeving. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Timmermans: EU dringt niet aan op verplichte uitkoop boeren

De Europese Commissie dringt niet aan op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in reactie op berichtgeving van NOS en Follow the Money.

Volgens de NOS en Follow the Money heeft Timmermans’ kabinetchef Diederik Samson gezegd dat onteigening van boeren de oplossing zou zijn om uit de geschikte oplossing zou zijn om in Nederland uit de stikstofcrisis te komen. Samsom zou dit gezegd hebben in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Hogere bedragen betalen aan boeren

Het zou bij onteigening onder meer mogelijk zijn om hogere bedragen te betalen aan boeren. Daarvoor zou meer ruimte zijn binnen de staatssteunregels ten opzichte van de vrijwillige opkoopregeling, waarover LNV in gesprek is met de Commissie.

Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing wordt gekozen

De Commissie dringt echter niet aan op gedwongen opkoop, zo benadrukt Timmermans. “Wel is gewezen op de gevolgen van mogelijke beleidskeuzes in relatie tot Europese wet- en regelgeving”, zo laat hij weten in een reactie. “Het is geheel aan Nederland voor welke oplossing vervolgens wordt gekozen.”

Zowel Timmermans’ Europees team als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit willen woensdag het gespreksverslag van het desbetreffende gesprek niet vrijgeven. Volgens een woordvoerder van Timmermans zou het gaan om een intern verslag van LNV, dat is gelekt aan de NOS en Follow the Money.

Stikstofruimte door onteigening niet voor PAS-melders

Een woordvoerder van LNV laat weten dat Brussel zegt dat Nederland een probleem heeft, en zal moeten leveren. “Dat is een boodschap die we vaker gehoord hebben.” De woordvoerder geeft aan dat wanneer onteigend wordt, deze stikstofruimte niet benut kan worden voor legalisatie van de PAS-melders. “Ons is er alles aan gelegen om uit te kopen op vrijwillige basis”, benadrukt hij daarom.

VVD-Kamerlid Thom van Campen heeft mede namens BBB opheldering gevraagd over de rol die kabinetschef Diederik Samsom gespeeld zou hebben bij de discussie tussen Nederland en de Europese Commissie over de opkoop van landbouwbedrijven.

Timmermans ‘graag’ in gesprek met BBB

Timmermans zei woensdag ondertussen ook “graag” in gesprek te willen met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis, na de uitslag van de provinciale verkiezingen. Timmermans legt de BBB-leider met plezier de Europese regels uit, zegt hij tegen het ANP.

Maar hij hamert erop dat Nederland zelf vervolgens keuzes moet maken, bijvoorbeeld of boeren zelf moeten kunnen kiezen of ze zich laten uitkopen of dat ze daartoe kunnen worden gedwongen. “Dat is niet aan ons.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. @Weg. Is het milieubeleid een uitvinding van Timmermans of is Samson de Green Peace activist hiervan de bedenker? Naast de Stikstof heeft Timmermans nu ht plan gelanceerd om onze spulletjes in en om het huis niet te vervangen maar te repareren, zou minder grondstoffen kosten en daarmee minder vervuilen. Waarheid als een koe. helaas zolang de meeste spullen in en om het huis gemaakt worden in Azië waar loonkosten een fractie zijn van de lonen in Europa, zullen eerder denken aan vervangen dan repareren omdat hier de loonkosten doorgaans al meer zijn dan de nieuwe vervanging kost. Zouden de activistische politicie wel weten hoe de wereld in elkaar zit??

 2. De linkse lnv ambtenaren hebben gejuigd toen samson met onteigenen kwam. Ook politici vonden het een mooi geschenk behalve dan dat onteigenen duurder is en dat is nooit leuk voor rutte. Maar heeft samson nu gejokt of de lnv ambtenaren?

 3. Uiteraard. Is slechts een advies. En de discussies beginnen steeds meer op rtl boulevard te lijken. Wie zegt wat en waar precies. En druk dat we er allenaal weer mee zijn……
  Ondertussen staat in de derogatiebeschikking gewoon 10% minder mest per 2025.

 4. Nu Caroline ziet dat aan haar uitnodiging aan Frans gehoor is gegeven.
  Nu mag de BBB gaan uitvoeren waar ze faliekant tegen waren maar ja, een partij die verantwoordelijk neemt krijgt bij de verkiezingen voor de 2e kamer om de oren dus Caroline jij gaat ook meemaken hoe je kiezers met je om gaan als ze niet datgene krijgen waar ze als kleine kinderen om blijven schooien. Begrijp nu eens voor eens en altijd dat de veestapel in Nederland met 30% moet krimpen.

  1. 30%minder vee zou zo maar eens kunnen als er een vrijwillige uitkoopprogramma komt. Vindt niemand erg, ook die boer niet of het moet de consument zijn die zijn eten duurder ziet worden.

  2. Nu 30% maar zal rupsjesnooitgenoeg honger naar dierloosheid dan gestild zijn??????

  3. Als je nu eens nuchter nadenkt, weet je dat landbouwhuisdieren niet het probleem zijn. Ze zijn onderdeel van de kringloop. De natuur heeft dat goed geregeld. De mens daarentegen pompt bakken met N, CO2, waterdamp en bijbehorende verbrandingsproducten het milieu in door het verbranden van fossiele brandstoffen in zeer grote hoeveelheden. Dit is dus het probleem wat aangepakt moet worden!
   Het is dus Even anders.

Beheer
WP Admin