De open dag op 22 maart was gericht op varkenshouders en de periferie. - Foto's: Michel Velderman VarkensNieuws

Tijs over open dag: ‘Even geen gezanik dat iedereen stopt’

Open dag bij Willy Tijs: zo’n 1.100 bezoekers genieten van nieuwe varkensstal zonder gedoe.

Voor Willy Tijs en zijn vrouw Jeanette waren de open dagen van hun nieuwe vleesvarkensstal een verademing. Willy Tijs: “Even geen gezanik dat iedereen stopt, maar een goede sfeer en mensen die genoten en vooruit willen.” Afgaande op de catering waren er vrijdag 750 bezoekers. Afgelopen zaterdag zijn zo’n 350 mensen geteld, vertelt Tijs. Dag één was voor varkenshouders en periferie, dag twee voor burgers.

Verse mest wordt vergist

Tijs heeft nieuw gebouwd voor 1.440 Beter Leven-varkens. De stal is voorzien van dagontmesting en de verse mest wordt vergist voor groen-gasproductie. De vergister en Bio-UP techniek om biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit is afkomstig van Bio-Line, een onderdeel van CCS Energieadvies in Deventer. Directeur René Cornelissen leidde diverse groepen varkenshouders rond tijdens de eerste, open dag. Hij vertelt dat varkenshouders vooral drie vragen hebben:

  1. Kan vergisten en groen gas produceren ook in mijn situatie?
  2. De netcapaciteit roept ook vragen op. Het stroomnet zit in sommige delen van het land aan zijn taks. Is dat een belemmering?
  3. Wat zijn de mogelijkheden voor de afzet van mest die is vergist?

Vanaf 8.000 ton vleesvarkensmest

Vergisten kan in bepaalde situaties vanaf 8.000 ton vleesvarkensmest per jaar, betoogt Cornelissen. Het stroomverbruik is relatief beperkt, volgens Cornelissen omdat Bio-Line voor het opschonen van het biogas gebruik maakt van een zogeheten amine-wassysteem. Dat vraagt niet zoveel stroom. Bij Tijs wordt het digestaat gescheiden in een dikke en dunne fractie. De dikke fractie wordt elders gehygiëniseerd en vervolgens geëxporteerd.

Begin april biggen in de stal

In week 15 gaan de eerste drie afdelingen vol met biggen. De komende tijd wordt de techniek van de dagontmesting ingesteld. Voor de biggen erin gaan komt ook een groep adviseurs van Rabobank de stal bekijken.

Willy Tijs heeft een nieuwe vleesvarkensstal met 1.440 plaatsen met dagontmesting gebouwd. De verse mest gaat in de monovergister.
Willy Tijs heeft een nieuwe vleesvarkensstal met 1.440 plaatsen met dagontmesting gebouwd. De verse mest gaat in de monovergister.

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin