VarkensNieuws

Thieme: Hepatitis E door eten varkensvlees

Doetinchem – Een derde van de Nederlands is door het eten van varkensvlees besmet geraakt met het Hepatitis E virus, aldus fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme doet deze uitspraak naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Brandpunt.  Volgens Brandpunt ziet Sanquin Bloedvoorziening na steekproeven te hebben gedaan, steeds vaker hepatitis E. in het bloed. Met name verzwakte mensen kunnen ziek worden na besmetting en in uitzonderlijke gevallen eraan overlijden. Uit eerder onderzoek van Sanquin kwam naar voren dat 27 procent van de bloeddonoren antistoffen in het bloed heeft tegen hepatitis E. Volgens de onderzoekers komt deze virusstam overeen met de stam die massaal bij varkens wordt aangetroffen. Personen lopen een besmetting op door contact met varkens of het eten van onvoldoende verhit varkensvlees, aldus onderzoeker Hans Zaaijer.

Vragenronde

Thieme zegt een kamerdebat te willen over deze kwestie. De Tweede Kamer steunde het verzoek van Thieme niet, maar wil wel een schriftelijke vragenronde houden over het onderwerp. NVV en LTO hebben Brandpunt laten weten dat Hepatitis E. inderdaad bij varkens voorkomt, maar maken daarbij de kanttekening dat het virus is echter ook aanwezig bij wild, zoals wilde zwijnen en herten. Van Hepatitis E. worden varkens niet ziek. Zij bouwen afweerstoffen op tegen het virus.

Veilig

NVV en LTO benadrukken dat de gezondheid van varkens in Nederland zeer secuur wordt gemonitord. “Het eten van varkensvlees is veilig. Het advies bij alle voedsel luidt altijd om etenswaren hygiënisch te bereiden en vlees goed te verhitten voor consumptie. Dat is voor varkensvlees niet anders. Goede keukenhygiëne altijd belangrijk om besmetting met ziekteverwekkers door voedsel te voorkomen.”

Beheer
WP Admin