Met een boerderijcamping konden boeren hun inkomen aanvullen. Dat was al zo ten tijde van de foto en dat is nog steeds zo. Toch staat volgens verschillende onderzoeken het plezier in de tweede tak steevast voorop. Wie het niet leuk vindt, begint er niet aan. Campingeigenaren genieten vooral van het contact met allerlei verschillende mensen uit binnen- en buitenland. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Terug naar 1983: Vrolijke gasten op boerderijcamping

Op de foto uit 1983 staat een boerderijcamping op Schouwen-Duiveland. Sinds mensen vakantie hebben, was Zeeland een populaire bestemming. Boeren zagen daar meteen al mogelijkheden in.

Plattelandstoerisme begon ergens eind negentiende eeuw. Stedelingen begonnen toen te verlangen naar iets dat je als vakantie zou kunnen omschrijven. Even weg uit de drukte en de stank van de stad. De ANWB en de VVV, opgericht in respectievelijk 1883 en 1885 kwamen met suggesties. Ze stimuleerden mensen om ook het platteland te bezoeken.

Boerderijcamping ontstond rond 1920

Daarmee was het plattelandstoerisme geboren. Dat stelde toen nog niet veel voor; een paar wandelpaden en een kan verse melk voor onderweg en dat was het wel zo’n beetje. Van kamperen bij de boer was destijds geen sprake. Dat begon pas in de jaren twintig van de vorige eeuw. Regelgeving was er nog niet, iedereen die dat wilde kon de boomgaard aanwijzen als plek om tentjes neer te zetten, anderen maakten eenvoudige logeerplekken door een deel van de schuur af te scheiden met een groot gordijn. Er achter stonden stapelbedden, een tafel en vier stoelen, en klaar was de accommodatie.

Lees ook de Strip van Opa: Opa probeert de natuurcamping uit

Boerderijcamping inmiddels serieuze tweede bedrijfstak

Wat ook voorkwam, was dat de boer en zijn gezin ’s zomers verhuisden naar de schuur of stal, die stond dan toch leeg, en dat ze hun voorhuis verhuurden aan vakantiegangers.
Inmiddels is agrotoerisme een serieuze tweede bedrijfstak geworden waarmee bedrijven met name in de vakantieperiodes een aanzienlijk deel van hun inkomen verdienen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin