Foto: Plantegg PluimveeNieuws

Ter Heerdt en Plantegg: de boer op met seksen in ovo

Broederij Ter Heerdt en Plantegg willen de technologie voor geslachtsbepaling in broedeieren beschikbaar maken voor de hele sector.

Ze hebben daartoe een overeenkomst gesloten tot eind 2024. Met de techniek wordt het doden van haankuikens overbodig.

Toegankelijk voor hele sector

Ter Heerdt introduceerde in 2020 als eerste broederij de nieuwe Plantegg-methode voor geslachtsbepaling in broedeieren. Beide bedrijven zetten het samenwerkingsverband voort. Ze willen de door Plantegg ontwikkelde PCR-methode voor geslachtsbepaling in het ei toegankelijk maken voor alle pluimveebedrijven, eierhandelaren en retailers. Ze hebben daarom de capaciteit om het geslacht te bepalen uitgebreid. Tijdens de introductiefase was de methode al beschikbaar gesteld aan Aldi Duitsland.

Monster van embryonale vloeistof

Vóór geslachtsbepaling worden de eieren gedurende negen dagen bebroed. Vervolgens wordt er met een laserstraal een klein gaatje in de eischaal gemaakt en een monster van embryonale vloeistof uit het ei gehaald. De PCR-test kan vervolgens worden gebruikt om te bepalen of de vloeistof mannelijk of vrouwelijk DNA bevat. Vrouwelijke eieren zullen verder uitgebroed worden en mannelijke eieren worden verder verwerkt tot diervoeder.

Prof. Michael Kleine, managing director van Plantegg, verwacht dat de analyse binnen enkele jaren nog eerder kan plaatsvinden, op dag zes in plaats van op dag negen.

Voor de toekomst

“We zien geslachtsbepaling in het ei als de toekomst van onze broederij”, zegt Jos Eringfeld, algemeen directeur van Ter Heerdt. “We hebben gekozen voor deze innovatieve methode om toekomstbestendig te zijn. We voelen als pluimveesector de druk om de geplande uitfasering in Duitsland in januari 2022 volledig uit te voeren.”

De bedrijven verwachten dat de productie zonder kuikens te doden ook in Nederland de standaard zal worden. Ter Heerdt biedt naast de Plantegg-methode ook de mogelijkheid eendagshaantjes op te fokken.

Beheer
WP Admin