Kunstmest strooien op het bedrijf van Thijs Neutel in Saaksum. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Temperatuursom op 24 januari rond 140 graden

Het Nutriënten Management Instituut (NMI) is gestart met het delen van de temperatuursom. Deze ligt op 24 januari op gemiddeld 140 graden.

Jaarlijks meldt Boerderij de temperatuursom (T-som) tot circa 400 graden. De T-som wordt gebruikt als graadmeter om het moment te bepalen wanneer productief grasland van kunstmeststikstof kan worden voorzien. De cijfers zijn afkomstig van het NMI. Op de site van het NMI staat meer achtergrondinformatie over de T-som. Ook is er een kaartje van Nederland te vinden met de T-som per regio in oplopende klassen van steeds 25 graden.

Adviezen van het NMI

Het NMI adviseert om kunstmeststikstof te geven vanaf 300 graden voor een weidesnede en vanaf 400 graden voor een maaisnede. De T-som heeft deze temperaturen nog niet bereikt, maar het NMI geeft nu al wel de T-som weer. Zo werken ze mee aan de vraag om informatie van veehouders die met een voorjaarsmeststof in een gedeelde gift vroeger willen strooien.

Het advies is dan twee derde te geven bij een temperatuursom die ligt tussen 180 en 250 graden. Meestal is dat voldoende voor een weidesnede. Voor een maaisnede is dan op een later tijdstip nog een kleine vervolgbemesting nodig. De huidige T-som ligt op ongeveer 140 graden. Met de huidige weersverwachting duurt het zeker nog een week of twee voordat de T- som 180 graden wordt bereikt.

Lees verder onder het kaartje

Weersvooruitzichten lange termijn

Ook is het mogelijk om met de weersvooruitzichten op de lange termijn en de actuele T-som een beetje te bepalen wanneer de gewenste T-som wordt bereikt. Dit is voor de veehouder het moment om te strooien. Hij kan daar het bestelmoment ook op afstemmen. Wie op tijd wil strooien, moet ook op tijd bestellen. Stikstofkunstmest is lang niet overal vlot beschikbaar en logistiek speelt ook een rol. Beide kunnen tot langere levertijden dan normaal leiden.

Beheer
WP Admin