AkkerbouwNieuws

Telersvereniging ageert tegen cichoreiprijs

Roosendaal – De Telersvereniging Cichorei en verwerker Sensus steggelen wederom om de uitbetalingsprijs van cichorei. De oproep om minder te zaaien leidt volgens Sensus niet tot minder hectares cichorei. “Het wordt het grootste areaal ooit.”

De contractvoorwaarden voor 2016 zijn dusdanig bijgesteld dat telers €4,60 per ton minder krijgen. “Dat kost een gemiddelde teler €2.000”, zegt Kees van Dijk, voorzitter van de telersvereniging. “Daarom willen we een statement maken door minder te contracteren.”

Rendement onvoldoende

In de nieuwsbrief riep de Telersvereniging Cichorei telers op om voor de teelt van 2016 minder cichorei te zaaien. Onder andere Kees Hanse uit Zierikzee gaf hieraan gehoor door volgend seizoen maar de helft van het gebruikelijke areaal cichorei in te zaaien. “Het is spannend”, zegt Van Dijk. “Voor de duidelijkheid: we willen Sensus niet schaden. We willen alleen duidelijk maken dat het rendement van de teelt onvoldoende is bij een dalende contractprijs en stijgende kosten.”

Concurrentiepositie Nederlandse keten

“We zullen het nooit volledig eens zijn over de contractprijs”, reageert René Schunselaar, manager agrarische dienst bij Sensus. “Voor de telers mag de prijs altijd iets hoger zijn, maar in het belang van de concurrentiepositie van de Nederlandse keten zou het ietsje lager mogen.”

Wachtlijst voor telers

Desalniettemin verloopt het contracteren volgens Schunselaar voorspoedig. “In sommige gebieden is de belangstelling zo groot dat we een wachtlijst hebben.” Voor het nieuwe jaar is het areaal, dat de 5.000 hectare overstijgt, naar verwachting gevuld.

Gezamenlijk belang

“Over één ding zijn de telers en wij het in elk geval eens: het rendement van de teelt moet omhoog”, zegt Schunselaar. “Dat is ons gezamenlijke belang. Daarom hebben we woensdag een kick-off van onze ambitieuze campagne: binnen 10 jaar van 7 naar 10 ton inuline per hectare cichorei, met een ludieke actie voor alle telers.”

Beheer
WP Admin