Foto: Jeroen van den Akker VarkensFoto

Te koop: zeugenbedrijf met twee groeiopties

In het Noord-Brabantse Zeeland staat een bovengemiddeld zeugenbedrijf te koop. Een koper kan investeren in biggenruimte of meer zeugen gaan houden.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Voor de mengvoeders en droge grondstoffen zijn zes choretimesilo s geplaatst.

De achterkant van de woning met fraai aangelegd terras. Het woon- en bedrijfsgedeelte zijn praktisch en visueel goed gescheiden van elkaar.

Praktisch en technisch is het bedrijf bij de tijd. Om aan de Brabantse emissie-eisen te voldoen is op twee stallen nog een luchtwasser nodig. Meer informatie via makelaar Roel van Hoof van AgriTeam Makelaars in Sint Anthonis.

Het bedrijf ligt aan een doorgaande weg in agrarisch gebied. Links de oprit naar de woning, rechts is het begin van de eigen rondweg rondom het bedrijf. Daardoor hoeven vrachtwagens niet op het schone deel te komen.

Het te koop staande varkensbedrijf in Zeeland (Brabantse gemeente Landerd) telt circa 900 zeugen en plaats voor bijna 1.300 vleesvarkens / opfokgelten. De woning en stallen staan op een bouwkavel van circa 1,6 hectare. De vraagprijs is ¬  975.000. - Foto's: Jeroen van den Akker

Als laatste uitbreiding is in 2013 een stal voor dragende zeugen bijgebouwd. De zeugen in deze stal staan in voerligboxen met uitloop.

Alle varkens krijgen brijvoer; daarvoor staan buiten twee silo s met 50 kuub inhoud in binnen twee van 25 kuub. In deze ruimte staat ook een houtpalletkachel en noodstroomaggregaat.

De volledig onderkelderde bedrijfswoning van 1.200 kuub inhoud is gebouwd in 1978 maar meerdere malen gemoderniseerd. De woning is degelijk afgewerkt en goed onderhouden.

De oudste gebouwen dateren van 1978 maar er zijn telkens stallen bijgebouwd en gerenoveerd. De interne logistiek bleef daarbij goed. Ook is er veel aandacht voor hygiëne en werken aan een hogere gezondheid.

Het bedrijf telt 18 afdelingen met kraamhokken, in totaal zijn er 202 plaatsen. Er wordt gewerkt met een meerwekensysteem.

In de stal voor gespeende biggen is plaats voor circa 1.150 biggen op 0,4 vierkante meter per big en 120 vleesvarkens op 0,8 vierkante meter per varken. Hokken zijn voorzien van kunststof roosters en bolle vloer met vloerverwarming.

Het merendeel van de speenbiggen wordt verkocht; er is een vergunning in huis om een biggenstal met ruim 3.100 biggenplaatsen te bouwen. Een koper kan als alternatief ook speenbiggen verkopen en uitbreiden in zeugen.

Beheer
WP Admin