Taxateurs nemen de schade op in een perceel uien in de buurt van Ossenisse (Zeeland) dat is aangemeld voor de brede weersverzekering, in verband met droogteschade. - Foto's: Peter Roek AlgemeenNieuws

Taxateurs het veld in voor inventarisatie droogteschade

De omvang van de droogteschade aan gewassen wordt steeds duidelijker. Percelen aardappelen die aangemeld zijn bij verzekeraar Vereinigte Hagel hebben tot wel 50% opbrengstschade, aldus directeur Jan Schreuder.

Bij uien varieert het van 10% tot eveneens 50% in de aangemelde percelen. Ook in mais is hier en daar forse schade zichtbaar: “We zien mais van 1 meter hoog waar het normaliter ruim 2 meter hoog is, en geen of amper kolfzetting.” Er zijn ruim 200 meldingen binnen bij deze aanbieder van de brede weersverzekering.

Schreuder was vrijdagochtend 19 augustus met een team van schade-experts in het zwaar door droogte getroffen Zeeuws Vlaanderen om een beeld te krijgen van de schade in het veld. Deze taxateurs zijn zelf ook teler. Voor de vroege en midden-late aardappelen is de uiteindelijke opbrengstschade nu al wel duidelijk, concludeert Schreuder ter plekke.

Alleen late rassen waarvan het loof nu nog groen is, kunnen nog bijgroeien, maar daar is meteen ook het risico van doorwas als er alsnog regen komt. Die doorwas komt nu zelfs al voor. Ook treffen de taxateurs planten aan waarvan de moederknol nog helemaal intact is en waar hooguit vier nieuwe knollen zijn gevormd.

Lees verder onder de foto

De schade in uien loopt op tot 50% in de aangemelde percelen.
De schade in uien loopt op tot 50% in de aangemelde percelen.

Ook veel schade in Limburg en Achterhoek

De schade varieert sterk. Er is variatie binnen percelen en binnen regio‘s, en zeker tussen regio‘s. Allerlei factoren bepalen hoe het gewas getroffen is door de droogte, om te beginnen het moment van zaaien of poten, de hoeveelheid regen ter plekke en het moment waarop de neerslag is gevallen. Schreuder noemt naast Zeeland vooral Limburg en de Achterhoek als gebieden met veel schademeldingen zijn.

Verzekerden met schadepercelen moeten een week voor ze gaan oogsten de expert inschakelen zodat er voor de oogst een eindtaxatie gedaan kan worden.

Agriver: nu vooral schade in mais gemeld

Ook bij de andere aanbieder van de brede weersverzekering, Agriver, neemt het aantal schademeldingen toe, aldus schade coördinator Johan Westerik. Hij spreekt van vijf tot tien meldingen per dag. De meeste betreffen snijmais. Telers die schade aan mais melden, zien geen kolfvorming. Een aantal wil op korte termijn gaan hakselen. Deze meldingen komen uit het hele land. Tot vorige week ging het vooral om schade in aardappelen en uien in Zeeland. Volgens Westerik is het aantal schademeldingen nog steeds een stuk lager dan in 2018 rond deze tijd.

Westerik benadrukt dat inspectie van het gewas gebeurd moet zijn voordat de oogst gestart is.

Beheer
WP Admin