Tarieven Rendac in tien jaar fors gestegen
De tarieven van Rendac zijn in tien jaar fors gestegen. Follow The Money onderzocht de impact van de overname door Darling Ingredients en de rol van Rendac.
De tarieven van kadaverwerker Rendac zijn de afgelopen tien jaar flink meer gestegen dan het algemene prijspeil. De tarieven per vat zijn na inflatiecorrectie nu 28% hoger dan in 2014, de tarieven per rund zijn nu 7% hoger dan in dat jaar. Enkele jaren geleden was dat verschil nog groter. Dat meldt Follow The Money in een verhaal over tien jaar Rendac in Amerikaanse handen.
Lees verder onder de grafiek
Overname door Darling Ingredients
In 2014 verkocht Vion de tak Vion Ingredients aan Darling Ingredients. Hieronder vielen kadaververwerker Rendac en slachtbijproductenverwerker Sonac. Het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf zag grote mogelijkheden om winst te maken in deze markt, mede vanwege de unieke positie van Rendac. Het bedrijf heeft een monopolie op de kadaververwerking in Nederland. CEO Randy Stuewe liet zich destijds op een zakenborrel ontvallen dat deze positie hem een ‘licence to steal from the Dutch farming community’ gaf.
Groeiende winst en politieke aandacht
De overname betekende voor Darling destijds meer dan een verdubbeling van de omzet. In de tien jaar na de overname vervijfvoudigde de winst tot bijna €600 miljoen, aldus Follow The Money. Omdat geen inzage is gegeven in de boeken van de afzonderlijke deelbedrijven, is niet vast te stellen welk deel van deze winst afkomstig is van Rendac en welk deel toe te schrijven is aan andere bedrijfsonderdelen. Maar Stuewe zou zelf hebben gezegd dat de kadaververwerker de grootste bijdrage levert.
Stijgende tarieven en politieke ingrepen
De ophaaltarieven stegen vooral in de eerste jaren. De afgelopen vijf jaar is er een kentering zichtbaar, waarbij de prijs na inflatiecorrectie soms zelfs is gedaald. Dit hangt samen met aandacht vanuit de politiek sinds die tijd. In de Tweede Kamer is al verschillende keren over de stijgende tarieven gesproken naar aanleiding van klachten uit de sector. Toenmalig minister Schouten werkte zelfs aan een wetsvoorstel om de tariefstelling aan te pakken. De bedoeling is dat er in de toekomst meer concurrentie op deze markt komt. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk.
Het artikel in Follow The Money constateert dat Darling intussen winst in een andere markt zoekt vanwege de krimp in de veehouderij. De productie van biogas is een florerende neventak geworden.