AlgemeenNieuws

Syngenta wuift bod Monsanto weg

Bazel – De directie van Syngenta heeft een eerste overnamebod van Monsanto unaniem afgewezen, maar lijkt bereid te zijn met de Amerikaanse concurrent te onderhandelen. Monsanto heeft 449 franc per aandeel geboden, een premie van 35 procent op de slotkoers van donderdag. Een blik op de Nederlandse markt laat ondertussen zien dat een eventuele combinatie bijna de helft van de markt voor groentezaden zou beheersen.

Het bod komt neer op een overnamesom van omgerekend zo’n €40 miljard. Vorig jaar is Syngenta ook benaderd door Monsanto maar kwam het niet tot onderhandelingen. Syngenta stond toen inhoudelijk kritisch tegenover een overname, hoewel de activiteiten van de bedrijven elkaar goed aanvullen. Om toestemming te krijgen van mededingingsautoriteiten zou Monsanto als onderdeel van de deal bepaalde onderdelen van een gezamenlijk bedrijf willen afstoten.

Ongevraagd bod Monsanto

Syngenta stelt in een verklaring dat het voorstel van Monsanto ongevraagd is gekomen en dat het bod de onderneming niet op waarde schat. Het Zwitserse concern zou met name goede groeiperspectieven hebben door een nieuwe strategie gericht op geïntegreerde oplossingen.

Een deal kan verstrekkende gevolgen hebben voor de concurrentie omdat het een combinatie betreft van de met afstand grootste zadenleverancier wereldwijd, Monsanto, en de grootste fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen, Syngenta. Monsanto is daarnaast eigenaar van het grootste merk in middelenland, Roundup, en Syngenta de derde grootste zadenleverancier.

 

Groot marktaandeel groentezaden

Een combinatie van Syngenta en Monsanto zou neerkomen op circa 30 procent van de wereldhandel in akkerbouwzaden en ook 30 procent van de handel in groentezaden. Vooral in mais en soja lijken de bedrijven een machtige partij te worden, maar voor Nederland is vooral interessant hoe sterk de bedrijven in groentezaden zijn.

Monsanto is in Nederland goed voor een marktaandeel van circa 30 procent in groentezaden en Syngenta tekent voor ongeveer 15 procent. Samen zijn de partijen dus goed voor bijna de helft van de markt. In akkerbouwzaden worden beide bedrijven geschat op een bescheiden marktaandeel van 2 procent.

In de middelenmarkt is Syngenta de nummer twee na Bayer CropScience met een marktaandeel van ongeveer 20 procent terwijl Monsanto met vrijwel alleen herbiciden tussen de 2 en 5 procent van de markt in handen heeft.

Beheer
WP Admin