AlgemeenNieuws

Syngenta peilt mening beleggers

Bazel – Syngenta wijst een overnamebod van Monsanto nog altijd scherp af, maar peilt wel de mening van de grootste aandeelhouders.

Dat heeft voorzitter Michel Demaré van de Zwitserse onderneming gezegd in een Youtube-boodschap aan investeerders. Volgens Zwitserse media praat Monsanto buiten Syngenta om met grote aandeelhouders.

Bod

Monsanto bood half april 449 franc per aandeel, een premie van 43 procent op de voorgaande slotkoers. De prijs kwam daarmee neer op $45 miljard. Syngenta is de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en een grote zadenleverancier. Monsanto is de grootste zadenleverancier ter wereld en is eigenaar van Roundup-glyfosaat, het grootste merk in gewasbescherming.

Wisselkoers

Monsanto moet wat Demaré betreft fors meer bieden. De Amerikanen proberen volgens Demaré voordeel te slaan uit een “tijdelijk lagere aandelenkoers” voor Syngenta. De koers van het aandeel Syngenta zou omlaag getrokken zijn doordat de wisselkoers van munten in opkomende economieën zijn verzwakt en prijzen voor gewassen het laagste niveau in jaren aantikken.

Vooruitzichten

Voor de middellange tot langere termijn zijn de vooruitzichten van Syngenta echter heel goed, aldus Demaré. De wereldbevolking groeit en wordt steeds rijker, waardoor de vraag naar voeding en dus meer agrarische productie toeneemt. Syngenta kan volgens Demaré ook zonder Monsanto prima verder groeien. Alleen de toelating van een fusie met Monsanto zou mededingingstechnisch al 1,5 jaar kunnen vergen, en de business schade berokkenen.

Traject

Demaré zei wel voor het eerst dat een bod overwogen zal worden als het bod omhoog gaat en Monsanto ook meer compensatie biedt als mededingingsautoriteiten de deal verbieden. Monsanto bood eerder een zogeheten break-up-fee van $2 miljard. Monsanto-topman Hugh Grant zei in een apart bericht dat zijn bedrijf bereid is een lang traject met Syngenta aan te gaan en dat wanneer een deal afketst, andere manieren worden gezocht om met pesticiden te groeien.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin