Foto: ANP AlgemeenNieuws

Syngenta accepteert bod ChemChina

Het bestuur van Syngenta steunt een bod van $43 miljard (€39,3 miljard) dat is uitgebracht door ChemChina. Het bod komt neer op een premie van 22% op de slotkoers van dinsdag.

Toch lijkt de kans groot dat ’s werelds grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen in Chinese staatshanden valt.

Resultaten onder druk

Syngenta realiseerde vorig jaar een omzet van omgerekend €12,3 miljard en een nettowinst van €1,3 miljard. Het meeste geld wordt omgezet met gewasbeschermingsmiddelen. Zo’n €2,5 miljard werd vorig jaar omgezet met zaden, waar marges en groei hoger liggen. De cijfers stonden vorig jaar onder druk door wisselkoersschommelingen en door prijsdruk die volgt op lage gewasprijzen.

Chinezen verslaan Monsanto

De interesse van ChemChina was al maanden bekend en concurreerde met de interesse van Monsanto. Een eerder bod op Monsanto werd niet gesteund. Monsanto heeft een veel groter veredelingsbedrijf dan Syngenta, maar een veel kleiner gewasbeschermingsprogramma. Een combinatie leek voor de hand te liggen, maar zou volgens het bestuur te veel mededingingsvragen oproepen.

Bij ChemChina is dat niet het geval, omdat de onderneming in Europa geen grote speler is in de landbouw. Het staatsbedrijf is wel eigenaar van het Israëlische Adama, dat in Europa een grote speler is op de markt voor generieke gewasbescherming. Syngenta’s verdienmodel zit juist in het vinden en patenteren van nieuwe werkzame stoffen die planten kunnen beschermen tegen ziekten, plagen of insecten.

Nederlandse vestigingen Syngenta

Syngenta is een Zwitsers bedrijf, maar heeft in Nederland 8 vestigingen in onder meer Enkhuizen, De Lier en Bergen op Zoom. Op het gebied van tuinbouw is Nederland een belangrijke spil voor Syngenta. Het bedrijf maakt tegelijk met de Chinese deal bekend de voorgenomen verkoop van de bloemen- en groentezadenafdelingen af te blazen.

Aandeelhouders beoordelen het bod binnenkort.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Syngenta via Boerderij Op Maat

Beheer
WP Admin