AlgemeenOpinie

Sympathieke actie

Een bijzonder weerfenomeen legde maandag in de Wieringermeerpolder twee boerderijen tegen de vlakte. Volgens het weerinstituut KNMI was een windhoos uit één van de laagste Tornado-klassen de oorzaak van de puinhoop op de twee bedrijven in Wieringerwerf.

Dergelijke tornado’s worden enkele keren per jaar op Nederlands grondgebied waargenomen. Nog minder vaak richten ze ernstige schade aan. Eens in de twee of drie jaar is de schade zo groot als maandag in Wieringerwerf.

Bij het zien van de restanten die de windhoos op de bedrijven heeft achtergelaten, mag het een wonder heten dat de aanwezige mensen en dieren ongedeerd zijn gebleven. Met grote schade aan slechts twee polderboerderijen blijft de impact van de toch zeer krachtige windhoos erg lokaal. Als de bewuste windhoos enkele kilometers zuidelijker in het kassengebied Agriport A7 was ontstaan, was de aangerichte schade wellicht vele malen groter geweest.

Dit neemt niet weg dat het voor de betrokken eigenaren persoonlijk een groot drama is. Hulpacties zoals van Jasper Lammers uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna zijn dan ook zeer sympathiek. Onduidelijk is of de getroffen ondernemers op dit moment zitten te wachten op allerlei acties waarin door de initiatiefnemer al een rol wordt toebedeeld aan zanger en entertainer Gerard Joling. De getroffen akkerbouwer Bart Brouwer houdt nieuwsgierigen voorlopig op afstand, hij gaat eerst puinruimen.

Beheer
WP Admin