Op 8 juli 2020 blokkeerden boeren het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Supermarkten vrezen dat dit weer kan gebeuren. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Supermarkten vragen kabinet eruit te komen met actievoerende boeren

Supermarkten roepen het kabinet op om tot een oplossing te komen in hun conflict met de boze boeren. Inmiddels dreigen boeren ook met blokkades bij distributiecentra van de supers.

Directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL vindt dat ‘onacceptabel’, zeker omdat de supermarkten helemaal geen partij zijn in het conflict.

De branchevoorman wijst erop dat boeren vorig jaar al eens distributiecentra probeerden plat te leggen. “Het kan niet weer gebeuren dat de voedselvoorziening zo in gevaar wordt gebracht”, zegt hij. “Alle mensen in Nederland zouden dan worden gedupeerd en voor de supermarkten zou er dan enorme schade zijn.”

Dit is een discussie tussen de boeren en het kabinet. Wij zijn daar helemaal geen partij in

Jansen vindt het vreemd dat een ‘radicale groep’ boeren de supers nu ‘in één adem noemt’ met bijvoorbeeld Schiphol of de Rotterdamse haven. “Dit is een discussie tussen de boeren en het kabinet. Wij zijn daar helemaal geen partij in.” Op de vraag wat de supers vinden van de manier waarop de boeren de afgelopen dagen actievoeren, wil Jansen geen antwoord geven.

Mogelijk maandag distributiecentra geblokkeerd

De CBL-directeur zegt ook ervan uit te gaan dat de politie daadkrachtig zal optreden als er straks inderdaad actievoerders zijn die distributiecentra proberen te blokkeren. Op communicatiekanalen van de boeren gaat rond dat dit mogelijk maandag gaat gebeuren. Vorig jaar is volgens Jansen al met de politie afgesproken dat blokkades in zo’n situatie meteen door de autoriteiten worden opgeruimd.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Gigantische importen rundvlees uit landen met genetisch gemanipuleerd, roundupready voedergewassen, kip uit Azie, groenten uit Afrika, boerenprijzen afknijpen via tendersystemen?
  Dan ben je wel degelijk onderdeel van het systeem waarbij de landbouw een plekje aan het eind van de economische toebedeelt krijgt.
  Het zou je sieren om aan het begin van de verandering te staan Marc!

 2. De Supers zijn zeker onderdeel van het probleem, zij zullen de consument met zo goedkoop mogelijke producten willen blijven bedienen. Dit kan op termijn alleen als de boeren met hun natuurinclisieve landbouw via de supers de kosten voor >100% vergoed krijgen. Helaas de vrije wereld markt zal de supers de uitweg bieden om ver onder deze kosten te verkopen. Gevolg de boer doet veel extra werk voor de oude prijs en mag na gedane arbeid op een houtje bijten. Laat Marc Jansen niet denken dat de komende kabinetten deze extra kosten inclusief inflatie gaan en blijven vergoeden, want dan komt het bestedingspatroon van de consument in gevaar en dat iets wat zeker Links zich niet kan veroorloven.

 3. Natuurlijk zijn ze wel onderdeel van het conflict, de overheid zorgt al jaren voor een uitrook belijd en de supers voor een uitmelk belijd……..

 4. Mag ik eerst de NB vergunning zien van de distributie centra en de supermarkten ? Die is er niet he, nou dan, jullie eerst sluiten, we helpen alvast een handje.

 5. De politie heeft nog niet zo heel lang geleden voor een paar% loonsverhoging de snelwegen geblokkeerd!!!! Het gaat hier wel over iets wat vele malen heftiger is. Neemt niet weg dat het netjes mòèt blijven!!!

  1. En daar komt nog bij dat de distributiecentra’s ook zeker in het conflict thuis horen.
   Ze wassen hun handen in onschuld. Ze hoeven blijkbaar niet aan stikstofregels te voldoen, maar stoten wel uit???? Een publieksvriendelijke actie lijkt me, want de burger kan nu er al op anticiperen.

Beheer
WP Admin