AlgemeenAchtergrond

Südzucker boomt dankzij bioethanol

De koers van Südzucker schoot afgelopen dinsdag op een dag met bijna 13 procent omhoog. Dat komt vooral door positieve ontwikkelingen bij dochterbedrijf CropEnergy dat actief is in de ethanolproductie.

Op een anders scherm in Frankfurt schoot het aandeel Volkswagen op dezelfde dag minstens zo hard omlaag. Bij de grootste suikerproducent van Europa was goed nieuws te melden. De verwachting voor de omzet en winst in het boekjaar 2015-2016 is positief bijgesteld. De omzet in het eerste halfjaar (1 maart tot en met 31 augustus) daalde wel van €3,48 naar €3,33 miljard. Ook de winst daalde in dezelfde periode van €147 miljoen naar €134 miljoen. Deze lagere cijfers worden vooral veroorzaakt door ontwikkelingen in de suikerdivisie. Voor het hele boekjaar 2015-’16 rekent het concern nu op een omzet van €6,2 tot €6,4 miljard en een winst die tussen €180 en €230 miljoen zal liggen. De positieve bijstelling van de prognose komt vooral door de voortdurende prijsstijging van ethanol. Over de hele week steeg het aandeel Südzucker met 15,6 procent naar €15,78 als slotkoers op woensdag.

Fusie kunstmestfabrikantenvan de baan

Voorlopig is de overname van de Duitse kaliproducent K+S door de Canadese concurrent Potash Corp van de baan . Dat lijkt ook de mening te zijn van de meest beleggers. Afgelopen dinsdag daalde het aandeel met ruim 8 procent naar €30,22, in een week verloor het aandeel ruim 10 procent aan waarde. Ondertussen is een groep grote aandeelhouders absoluut niet te spreken over de afwijzing van het overnamebod van €41 per aandeel. Sommige analisten reken dan ook nog steeds op een vervolgbod al dan niet onder druk van grote aandeelhouders die het bestuur dwingen een volgend aanbod wel aan te nemen. Een analyse van Bankhaus Lampe waardeert het aandeel K+S zelfs op €46 per aandeel, ook zonder overname.

Nieuwe strategie voor Monsanto

Twee aandelen die flink daalden zijn Monsanto (min 6,7 procent) en Syngenta (min 7 procent). Monsanto staat op het punt om een nieuwe bedrijfsstrategie bekend te maken. Die ligt op het gebied van big data. Na het mislukken van de overname van Syngenta hebben beleggers kennelijk nog niet het vertrouwen dat het even winstgevend is als de huidige activiteiten. Actief worden op de bigdatamarkt zal sowieso forse investeringen vergen. Aan de andere kant trekken nu beleggers in Syngenta de conclusie dat een overname door Monsanto met een mooie bonus op de koers definitief van de baan is.

 

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin