AlgemeenNieuws

Subsidie voor inbraakpreventie

Hazerswoude – Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt ruim negen ton beschikbaar voor beveiliging van agrarische bedrijven.

Voor dat geld kunnen duizend boeren en tuinders een zogeheten quickscan laten uitvoeren. Ondernemers die vervolgens preventieve maatregelen uitvoeren, krijgen 50 procent subsidie op hun investering.

De subsidietoezegging deed minister Ard van der Steur gisteren op de startbijeenkomst van het LTO-beveiligingsplatform op een melkveebedrijf in Hazerswoude.

Volgens Van der Steur neemt de criminaliteit in Nederland af, maar voor de agrarische sector geldt het tegendeel. Hij baseert zich daarbij onder meer op een enquête onder ruim zevenhonderd leden van LTO Nederland.

Uit deze recent gehouden peiling bleek dat 32 procent de respondenten is geconfronteerd met inbraak, 65 procent te maken heeft gehad met ongewenst bezoek en dat bij 21 procent diesel is gestolen.

Van der Steur noemt deze cijfers onrustbarend en hij prijst LTO Nederland met het initiatief om beveiliging van agrarische bedrijven extra aandacht te geven.

Voorzitter Albert-Jan Maat is blij met de subsidie van de overheid, ook al geldt deze maar tot 1 december van dit jaar en kunnen niet meer dan duizend ondernemers een financiële bijdrage krijgen. Maat: “Wij willen een bewustwordingsproces op gang te brengen. Ondernemers kunnen actie ondernemen tegen criminaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat ons nieuwe platform en de steun van de overheid een veranderingsproces op gang brengen.”

Van der Steur wil geen uitspraken doen over subsidie na dit jaar. “Ik wacht de resultaten van de regeling af.”

Beheer
WP Admin