Anke Vos en Hilde Slaghuis op Van Hall Larenstein in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude RundveeAchtergrond

Studentes over hybride yoghurt: ‘Zo blijven koeien én boeren nodig’

Twee jonge studentes aan Van Hall Larenstein ontwikkelden een hybride yoghurt op basis van koemelk en plantaardige melkalternatieven. Consumenten reageren positief op de smaak van hun product. Met onze yoghurt blijven koeien en dus boeren nodig, zeggen Anke Vos en Hilde Slaghuis.

De ultieme testcase vond eind september plaats op de duurzaamheidsmarkt in Leeuwarden. Daar stonden Anke Vos (21) en Hilde Slaghuis (20) dan met hun hybride yoghurt, geproduceerd op basis van dierlijke en plantaardige ingrediënten. Voorbijgangers mochten proeven. Was natuurlijk ontzettend spannend voor het tweetal.

En? De reacties waren vrijwel allemaal positief, zeggen de jonge studentes achteraf. Over de smaak en structuur van hun speciale yoghurt waren de Friese consumenten best lovend. Die positieve beoordeling leidt er heel misschien toe dat een van de grote zuivelondernemingen hun product in het assortiment opneemt. Dan komt onze meisjesdroom uit, zegt Vos lachend.

Vos en Slaghuis studeren levensmiddelentechnologie aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze zijn samen met een derde student, Mohammad Noman uit Bangladesh, aan de slag gegaan met een opdracht vanuit het Food Application Centre for Technology om een duurzaam product te ontwikkelen voor bedrijfsrestaurants en schoolkantines. In hun geval hybride yoghurt. Dat past volgens de twee in een duurzaam dieet, omdat de dierlijke en plantaardige ingrediënten elkaar versterken, met positieve effecten voor mens en dier.

Kwestie van mixen met twee soorten melk

Ze hebben het eerst uitgezocht. Yoghurt op basis van koemelk en soja- of havermelk blijkt nog niet op de markt te zijn. Dus zijn ze het zelf maar gaan maken, en wel in de verhouding dierlijk/plantaardig van 90:10, 70:30 en 50:50. Zowel koemelk met soja als koemelk met haver. “Best makkelijk te maken”, zegt Slaghuis. “Kwestie van mixen van twee soorten melk, een bacteriecultuur toevoegen en vervolgens in een stoof van 40 graden plaatsen. Dan een tijdje wachten. Kan eigenlijk niet fout gaan.”

Hybride yoghurt lijkt op gewone yoghurt en het smaakt naar gewone yoghurt, stellen de studentes. Vos: “Er zijn toch ook wel verschillen. Hoe groter het aandeel soja of haver, hoe slapper de structuur. Dat heeft ook invloed op de smaakbeleving. Feit is dat een hoger percentage soja of haver ook leidt tot een meer plantaardige smaak.”

Slaghuis voegt toe: “Omdat we gebruikmaakten van niet-afgeroomde melk van de koeien van de Dairy Campus met 4,6% vet, konden we de plantaardige smaak wat verdoezelen, maar een kritische consument proeft het wel, ook met een lager percentage soja- of havermelk. Met haver smaakt hybrideyoghurt een beetje muesli-achtig, met soja proef je een vleugje vanille. Dat hoorden we van de consumenten die ons product proefden op de markt.”

Hybride yoghurt mooie tussenstap in transitie

Hybride yoghurt is een mooie tussenstap in de transitie van dierlijke naar plantaardige consumptie, vinden Vos en Slaghuis. ”Koemelk is en blijft een belangrijk ingrediënt. Want dat bevat onder meer calcium en de vitamines B2, B12 en D. In soja- en havermelk ontbreken die belangrijke nutriënten”, zegt Vos. “Om hybride yoghurt te produceren, zijn koeien nodig en blijft er dus ruimte voor boeren”, constateert Slaghuis. “Feit is dat de wereldbevolking sterk groeit. Met onze yoghurt kun je aan de groeiende vraag voldoen zonder de veestapel te hoeven uitbreiden. Dat lijkt me positief voor het milieu.”

Onderdeel van hun project was een smaakonderzoek onder 75 studenten en docenten van de eigen hogeschool. Veel waardering ging uit naar het hybride product met 50% koemelk en 50% sojamelk. Bij de havervariant bleek de optimale smaakbeleving bij de yoghurt met 70% koemelk en 30% havermelk.

Ze zijn beduusd over de grote belangstelling vanuit de media voor hun onderzoek. Vos: “Voor ons is dat spannend, en natuurlijk ook erg leuk. Daar leren we van. Voor de eiwittransitie is veel aandacht. Het is een trend, in de politiek en onder consumenten. Wat is er nou mooier dan als aankomend levensmiddelentechnoloog daar een bijdrage aan te kunnen leveren?”


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Ze hebben dus uitgezocht hoeveel melk je moet toevoegen zodat plantaardige yoghurt toch nog enigszins eetbaar wordt.

  2. Nou is de vraag is deze hybride variant duurzamer of niet en hoe duid je dat dan. Dat had ik graag in dit artikel met een onderbouwing gelezen. Het duurzaam prediken is in de praktijk niet altijd kloppend

    1. Melk maken in een fabriek met een schoorsteen lijkt mij niet duurzamer. Dat geldt ook voor nepvlees maken in een fabriek. Friese melk uit friese koeien die fries gras eten lijkt mij duurzaam genoeg.

  3. Nou is het de vraag: is deze hybride variant duurzamer of niet en hoe duid je dat dan. Dat had ik graag in dit artikel gelezen

Beheer
WP Admin