AlgemeenAchtergrond

Strokaravaan op weg voor hulp aan veehouders in droogste gebied in Frankrijk

Ain – Een karavaan van zestig trekkers brengt 1.000 ton stro naar de door droogte getroffen veehouders in Frankrijk.

Ain – Een karavaan van zestig trekkers brengt 1.000 ton stro naar de door droogte getroffen veehouders in Frankrijk. Het stro is afkomstig van het grote Franse graanproducerende departement Seine et Marne en wordt getransporteerd naar het departement Ain, één van de gebieden die kampen met ernstige droogte. In de droge gebieden is een tekort aan veevoer en stro wordt daarom gebruikt als alternatief. De lange rits wagens met stro is door de Fransen inmiddels omgedoopt tot de ’solidariteitskaravaan’. De karavaan legt in totaal 648 kilometer af.

Foto ANP

Den Hoorn – Op een proefveld op Texel worden de eerste aardappelen van een zouttolerantieproef gerooid. Op het veld zijn tientallen verschillende aardappelrassen gekweekt om te onderzoeken of ze bestand zijn tegen zilte groeiomstandigheden. ”De grond in Nederland wordt steeds zouter” zegt Peter Keijzer van aardappelkweekbedrijf Fobek. Op de foto haalt Keijzer een aantal aardappels van het ras Obama uit de grond, een ras dat opvallend zouttolerant bleek te zijn. De rooidag werd afgesloten met een proeverij waarbij Miss Mignonne-krieltjes werden geserveerd.

Foto Edo Kooiman

Bedum – Achter dit rustieke kantoorgebouw met nog een echte Domo-koe in de tuin, zal later dit jaar een flinke verbouwing plaatsvinden. FrieslandCampina heeft in principe toestemming van de gemeente Bedum verkregen om de weifabriek daar fors uit te breiden. De bedoeling is dat er nieuwe installaties komen voor de ontzouting van wei en dat er ook extra opslagtanks worden neergezet. Ontzoute wei is een belangrijke grondstof voor kindervoeding. Daarvoor wordt de productiecapaciteit in Beilen sterk uitgebreid.

Foto Jan Bouwman

Beheer
WP Admin