<em>Foto: Koos Groenewold</em> PluimveeAchtergrond

Strijd pluimveeslachters met NVWA woekert voort

De Nederlandse pluimveeslachterijen, verenigd in Nepluvi, liggen opnieuw in de clinch met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Aanleiding is de verhoging van het tarief voor NVWA-toezicht in de slachterijen met ruim 10%. “We zijn het spuugzat,” zo zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat.

Per 1 mei 2016 zijn de tarieven voor het wettelijk verplichte toezicht op de keuring in de slachterijen verhoogd. Oplaat zegt niet te kunnen bevatten waarom een pluimveeslachterij jaarlijks meer dan €300.000 moeten betalen voor een toezichthouder die op reguliere werktijden 40 per week toezicht houdt. Slachterijen die 12 uur per dag draaien zijn zelfs ruim €500.000 kwijt aan alleen de NVWA-toezichthouder.

Onderbouwing kostenverhoging

Volgens Nepluvi kunnen Nederlandse slachterijen door de hoge NVWA-kosten niet blijven concurreren met buurlanden, waar het bedrijfsleven slechts ten dele meebetaalt aan toezichthouders. De organisatie wil bovendien een onderbouwing zien voor waarom de kosten voor specifiek de pluimveeverwerkende sector met 10% per toezicht-uur moeten stijgen.

Het nieuwste conflict staat niet op zich: vorig jaar stapten de slachterijen naar de rechter toen hygiënecontroles dusdanig werden aangescherpt dat slachtlijnen langzamer moesten lopen; een enorme kostenpost voor de slachterijen. Nepluvi gaat nu de politiek inschakelen, en noemt het noodzakelijk dat er een politieke discussie wordt gevoerd over welke taken de NVWA moet uitvoeren.

Oplaat: toezichtkosten NVWA kunnen omlaag

Volgens Oplaat kunnen de toezichtkosten omlaag als de NVWA efficiënter gaat werken, meer risicogericht toezicht houdt en wanneer de overheid een deel van de toezichtkosten op zich neemt. Nepluvi wil daarnaast andere sectororganisaties tot en met het supermarktkoepel CBL bij elkaar brengen om te bezien wat voor actie zij gezamenlijk kunnen ondernemen.

Oplaat spreekt van ‘Stasi-praktijken’ bij de NVWA, die recent FNV-leden zou hebben opgeroepen ‘misstanden te verklikken’ en waarbij grote verschillen zitten in het optreden van verschillende inspecteurs. “Dit suddert al heel lang, maar het wordt steeds erger,” aldus Oplaat. “Dat is heel erg, want we hebben elkaar nodig.” Via politici hoopt Nepluvi nu veranderingen bij de NVWA te bewerkstelligen.

Beheer
WP Admin