AlgemeenNieuws

Streekproduct levert anderhalf keer meer op

Den Haag – Europees erkende streekproducten halen een meerwaarde van 1,55 maal de waarde van vergelijkbare producten zonder zo’n Brusselse erkenning. Dat zegt Diederik De Smedt, van de Dienst Kwaliteit landbouwproducten van de Europese Commissie.

Hij zei dit op een bijeenkomst ter gelegenheid van de lancering in Den Haag van een digitaal loket voor streekproducten.

De meerwaarde van Europees erkende streekproducten is voor wijnen en gedistilleerde dranken nog hoger, maar de erkende producten uit de land- en tuinbouw zijn anderhalf keer meer waard dan vergelijkbare niet erkende producten. Van de in totaal 1.148 door de EU erkende streekproducten bestaat 28 procent uit groente en fruit, 19 procent uit kazen en 12 procent uit vers vlees. van die 1.148 producten zijn er overigens slechts negen producten afkomstig uit Nederland. Het gaat om zeven soorten kaas en om twee tuinbouwproducten, te weten de Westlandse Druif en de Opperdoezer Ronde aardappel.

Naast de Europees erkende streekproducten zijn er echter nog veel meer Nederlandse agrarische producten die Erkend Streekproduct mogen heten volgens de systematiek van de Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). Die stichting heeft donderdagmiddag samen met LTO Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en het Hoofdproductschap Akkerbouw www.streekproductenloket.nu gelanceerd. Op deze website kunnen boeren tuinders terecht die meer willen weten over de eisen aan het in de markt zetten van een erkend streekproduct.

Voorzitter van SPN Eric van Veluwen is blij dat er met dit loket een samenwerking is met de professionele boeren en tuinders en hun organisatie. Streekproducten werden tot voor kort nog beschouwd als een bedreiging voor het standaard product van de grote producenten, proefde topkok Van Veluwen toen hij drie jaar geleden aantrad als voorzitter.

“Het kwartje is bij ons gevallen”, erkent Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. “Wij hebben als Nederlandse land- en tuinbouw een goed verhaal te vertellen en streekproducten kunnen daar een belangrijke drager van zijn.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin