AlgemeenAchtergrond

Streekmaaltijd tussen de koeien

Een wijntje drinken tussen de koeien, genieten van een kalfs-entrecote in het weiland en of zelf sla plukken voor bij het voorgerecht. Deze zomer kan het allemaal weer tijdens de vijfde editie van het Boergondisch feestmaal, speciale diners die door chefkoks worden bereid op de aangesloten boerderijen.

Lange, mooi gedekte tafels in de koeienstal, een geïmproviseerde keuken op het erf, een chefkok die werkt met de meeste verse producten en enthousiaste boeren en boerinnen die willen vertellen over hun bedrijf. Dat zijn de ingrediënten voor het Boergondisch feestmaal. De diners die onder die noemer worden geserveerd, worden inmiddels al vijf jaar georganiseerd op initiatief van de stichting Van eigen erf.

Het feestmaal is bedoeld om meer mensen enthousiast te krijgen voor biologische producten en om te laten zien waar biologische landbouw voor staat. En dat onder het genot van een sfeervol diner. Chefkoks koken met producten uit de streek, die vers van het land komen. En als voorgerecht geven de boer en de boerin een rondleiding op hun bedrijf.

De maaltijden worden de hele zomer geserveerd op zo’n vijftien biologische bedrijven. Wie mee wil dineren moet 40 euro per persoon betalen. Het openingsdiner van dit seizoen was 3 juni op Hoeve Biesland in het Zuid-Hollandse Delfgauw. Dat bedrijf doet al vijf jaar mee aan het boergondisch feestmaal. Kok Sjaak Borsboom van Biesland Kookt, stond er in samenwerking met restaurant Rossio te koken in de stal.

Hoeve Biesland wordt gerund door de familie Duijndam in een maatschap met Tim van Bregt. In 1983 begon het als een regulier boerenbedrijf met 17 hectare land, 35 koeien en 25 schapen. In 1996 zijn de eerste stappen gezet om het bedrijf om te vormen naar de multifunctionele bedrijfsvoering die het bedrijf nu ook nog kent. Bovendien is het bedrijf omgeschakeld naar biologisch. Op 1 januari 2010 werd het bedrijf biologisch dynamisch gecertificeerd.

In 2007 is het bedrijf een eigen streekproduct gaan ontwikkelen. Het biologisch-dynamische vlees van Hoeve Biesland wordt in verschillende restaurant bereid. Uiteraard wordt het vlees ook geserveerd tijdens het Boergondisch feestmaal.

De feestmalen van dit jaar zijn al weer voorbij bij Hoeve Biesland. Maar dan blijven er nog bedrijven over waar geïnteresseerden deze zomer nog wel terecht kunnen voor een diner in de stal of het weiland.

Op 24 juli is er een diner op historische boerderij de Bergerhof in het Limburgse Sevenum. Op de Bergerhof is de stichting Van eigen erf gevestigd, net als een hoveniersbedrijf. Voorafgaand aan het diner, neemt hovenier Jo Geurts de gasten mee over de landerijen en de boerderij en vertelt over boerenbouw en streekeigen erfbeplanting. Biologische boer Henk Venner van de nabijgelegen boerderij de Heijerhof verzorgt een culinair driegangendiner bereid met de oogst van zijn eigen erf.

Het laatste maal is op 1 oktober in de Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. De moestuin ligt aan de Kromme Rijn in Zuidoost-Utrecht. Het is geen doorsnee groente- en fruitbedrijf. De moestuin is een project met een tuin, moestuinwinkel en een lunchcafé, waar dagbesteding en arbeidsintegratie wordt geboden aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zijn er leer- werktrajecten voor jongeren met een arbeidshandicap.

In de Moestuin worden bijzondere oude rassen geteeld. Ook is er veel aandacht voor behoud van een stuk cultuurlandschap in Utrecht. In deze omgeving kunnen feesten worden georganiseerd en vergaderingen worden gehouden. En er wordt dus op 1 oktober een boergondisch feestmaal georganiseerd.

Voelen, ruiken en proeven
De meeste boeren die meedoen aan het Boergondisch feestmaal zijn aangesloten bij het Netwerk BIC. Dat is een netwerk waarin biologische boeren zijn vertegenwoordigd die ervaringen en kennis uitwisselen. Ook proberen ze gezamenlijk meer contact te krijgen met te consument en zo te laten voelen, proeven en ruiken wat biologisch is.

De aangesloten boeren organiseren gezamenlijk activiteiten voor de promotie van de biologische landbouw.

Het netwerk is opgericht op initiatief van onder meer het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad, Biologica, boerenbelangenorganisatie LTO en de Eemlandhoeve.

Veel deelnemende boeren hebben een infocentrum op hun bedrijf, waarin ze bezoekers laten zien wat ze doen en wat biologisch precies inhoudt.

Daarnaast hebben ze de participerende boeren en tuinders beschikking over het computerspel Villa Eeckhoorn. Dat is een game voor jongeren, die zo ervaren wat biologische producten zijn en hoe ze ontstaan.

Beheer
WP Admin