AlgemeenNieuws

Straf geëist vanwege uitbuiting aardbeienplukkers

Zwolle – Het Openbaar Ministerie (OM) van de rechtbank in Zwolle eist vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen een voormalige eigenaar van een aardbeienteeltbedrijf in Baarlo in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland.

De man wordt beschuldigd van het uitbuiten van zijn personeel uit Polen en Slowakije. Hij betaalde een gemiddeld uurloon van 5 euro zonder doorbetaling op verplichte vrije dagen en bij ziekte. Voor de plukwerkzaamheden hanteerde de kweker een prestatieloon gebaseerd op de hoeveelheid geplukte aardbeien. Van uitbuiting was volgens de advocaat van de man geen sprake.

Daarnaast was volgen het OM de huisvesting slecht geregeld. Personeel sliep in stapelbedden in een illegaal geplaatste tent. De kweker verdedigde zich ten aanzien van de gebrekkige huisvesting door te stellen dat hij uit nood gehandeld had. De gemeente gaf geen vergunning voor het plaatsen van portocabins en er stonden geen woningen meer te huur in de omgeving. Hij erkende wel dat het niet de schoonheidsprijs verdiende om voor het verblijf in tenten kosten voor huisvesting in te houden.

Ook was volgens de Officier van Justitie sprake van een frauduleuze boekhouding. Aan instanties werd een lager aantal gewerkte uren doorgegeven, zodat het leek alsof het personeel het wettelijk minimumloon aan salaris was uitbetaald. De rechter doet op 19 november uitspraak.

Beheer
WP Admin